La o cafea pictată

Opinii Niciun comentariu la La o cafea pictată 0

Sage arată ca o sală de concert sim­fonic la dimensiuni mici. Doar că toate instrumentele tac aștep­tî­n­d un curajos care să le dea viață.

Da­că micuța cafenea și-ar atîrna regu­li­le pe ușă, ar suna cam așa:  „Cine in­tră în Sage trebuie să își lase țigările afară, căci fumatul este interzis. De asemenea, iubitorii de muzică grea sînt invitați să își ia căștile cu ei, că­ci singura muzică din cafenea sînt vor­bele schimbate între clienți în șoap­tă și melodia cărților din bib­li­­o­teca destul de sărăcăcioasă acum; dar pe care sperăm să o îmbogățim pe viitor. Dacă sînteți iubitori de al­cool, vă sfătuim să mergeți la pu­b-u­rile de lîngă Casa de Cultură a Studenților pentru că aici nu veți gă­si decît băuturi calde, nu care să vă încălzească spiritele”.

Cafeneaua este perfectă pentru di­minețile în care primul lucru pe ca­re îl vezi este cearceaful și chiar da­că nu plouă, ai senzația că e furtu­nă. Ceașca de lapte călduț și biscu­iții din graham ori cerealele din ciocolată, lumina difuză și li­niștea provoacă o atmosferă de „Break­fast at Tiffany’s”. Sage este locul perfect în care poți schimba banii pentru pa­chetul de țigări pe două cești de ce­ai care cu siguranță nu vor a­tîr­na mult în buzunar. Și nici nu te vor îm­bolnăvi.

Pe tejgheaua de la intrare o lu­mî­nare arde neîntrerupt și ceara s-a adunat pe suportul din lemn ce a­rată acum ca un vulcan proaspăt e­rupt. Lîngă, un balaur verde din hîr­­tie, dovadă a talentului unui mae­s­tru origami, suflă un foc imaginar și pe perdea stau agățate flori portoca­lii la fel de întortocheat făcute. Pi­anul acoperit cu un mileu în­tîm­pină clienții și îmbie la cîntec cla­sic, lipsesc doar cortinele care să dezvăluie dirijorul. Lîngă masa mea, un cuplu își șop­tește la ureche lu­cru­ri care pe fa­tă o fac să zîmbească învîrtind lin­gurița în gol.

La o altă masă, mai degrabă pic­­tată în decor, decît prezentă fi­zi­c, stă o doamnă la vreo 30 de ani ca­re citește deloc zorită „O scenă din via­ța unui pictor călător”. Și dacă mă gîn­­desc mai bine, cafeneaua ar pu­tea fi foarte bine doar o pictură. Toate personajele ar putea fi doar imaginația unui artist visător.

Cristina BABII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top