CNA-ul de pe Facebook
Mai plați ca ecranul 27 februarie 2017 Niciun comentariu la CNA-ul de pe Facebook 19Butonul de „fake news” a fost introdus de către Facebook în luna februarie și în România. Acum orice utilizator poate raporta cu doar cîteva clickuri o știre care îi apare în „feeds”, dacă consideră că este falsă. Această decizie a fost luată de către reprezentanții rețelei de socializare după ce în ultima perioadă au circulat tot mai multe știri false pe Internet, precum articolul în care se spunea că a fost adoptată o nouă lege care prevede sancțiuni drastice pentru cei care lasă comentarii răutăcioase pe Facebook.
Primul pas în raportarea unei știri este deschiderea căsuței din dreapta a postării, selectînd apoi meniul „Report post”. Apoi va trebui să bifăm opțiunea „I think it shouldn´t be on Facebook” și să apăsăm butonul „Continue”. Acesta este meniul în care va trebui să alegem motivul pentru care am decis să raportăm această postare, selectînd „It´s a fake new story”, și apăsăm din nou „Continue”.
În ultima etapă trebuie să alegem dacă vrem să nu ne mai fie afișate în „feeds” știrea falsă, pagina de Facebook de pe care s-a făcut postarea sau dacă vrem să trimitem un mesaj către cel care a distribuit link-ul, una dintre aceste trei opțiuni fiind obligatorie.
În ciuda scopului bine întemeiat, noua funcție are și cîteva limite. Fiind la îndemîna oricui, butonul poate fi folosit și abuziv, dar acest lucru nu poate fi remediat de către Facebook. În plus, după ce am finalizat raportarea unei știri false nu ni se afișează nicio fereastră prin care să ni se confirme că am finalizat acțiunea.
La sfîrșitul anului trecut, în Romînia a apărut și o aplicațiae care avea cam același scop: înlăturarea textelor false. „Biziday” conține o serie de știri selectate de către creatorii aplicației de la mai multe site-uri de știri din România.
Utilizatorii vor avea la dispoziție o listă cu știri, iar în momentul în care aleg să citească un text vor fi direcționați către pagina de Internet pe care a fost publicată. Aplicația nu are și fotografii reprezentative, ci doar un scurt fragment de text, iar notificările pe care le trimite nu cuprind alerte sau vibrații, singurul lucru care se produce atunci cînd este introdusă o știre nouă este aprinderea ecranului smartphone-ului.
Adaugă un comentariu