Colectiv a ajuns pe Discovery
Mai plați ca ecranul 28 martie 2016 Niciun comentariu la Colectiv a ajuns pe Discovery 8
Tragedia din clubul Colectiv, din noaptea de 30 octombrie 2015, a unit sub un văl al durerii și al revoltei români din toată țara care au organizat la acea dată manifestări de susținere a victimelor incidentului care au atras atenția și compasiunea unei lumi întregi.
„O scînteie care a schimbat primari, miniștri, un guvern întreg”, așa este descris tragicul eveniment în documentarul intitulat „Dezastrul din Colectiv” pe care Discovery Channel l-a difuzat în premieră, pe 13 martie, la ora 22.00.
Cele 44 de minute ale documentarului prezintă în ordine cronologică faptele din acea noapte, relatate de cei care au fost implicați în mod direct: supraviețuitori, familiile acestora, autorități și de către cei care au luat parte la operațiunile de salvare, aducînd un elogiu celor 63 de victime.
Cadrele care sînt folosite la reconstituirea momentelor de dinainte și după izbucnirea incendiului sînt filmări realizate cu telefoanele mobile ale celor care au supraviețuit dezastrului.
Dar acesta nu este primul film realizat pe baza tragediei care a avut loc acum patru luni deoarece postul TV Digi 24 a sărbătorit cei 4 ani de la înființare dedicînd ziua de 1 martie victimelor de la Colectiv printr-un documentar numit „Un minut și o secundă” realizat de către echipa emisiunii „România Furată”.
Cele două documentare folosesc aproape aceleași personaje pentru a relata firul poveștii din acea noapte. Deși subiectul rămîne același, există mici diferențe între cele două. Cel realizat de Discovery Channel este parțial povestit în limba engleză, doar declarațiile fiind lăsate în română, iar cel de la Digi 24 nu prezintă în ordine cronologică povestea ci amestecă personajele și cadrele aleatoriu, iar aceste mici diferențe au împărțit privitorii în funcție de preferințe.
Ambele documentare provoacă, prin imaginile pe care le prezintă, un șoc emoțional puternic, și de aceea au stîrnit și mari controverse pe rețelele de socializare, mai ales că s-au folosit numele reale ale victimelor și pozele acestora. Astfel, dacă unii au fost de acord cu acest lucru, ceilalți au protestat deoarece a fost încălcat dreptul la intimitate al celor suferinzi.
Adaugă un comentariu