Cultură „la minut”
Mai plați ca ecranul 2 decembrie 2015 Niciun comentariu la Cultură „la minut” 32Pe lîngă accidente, crime sau violuri este posibil ca pe viitor să putem urmări la jurnalele de știri și un minut de „informație științifică”. Ca urmare a unei inițiative legislative semnată de 75 de parlamentari din PSD, PNL, UDMR și ALDE, dar și minorități și depuse la Camera Deputaților se cere modificarea Legii audiovizualului.
Motivul invocat de semnatarii proiectului este acela că România se află pe primele poziții în lume la analfabetismul științific.
Această afirmație se bazează pe mai multe studii care arată că 42% dintre români afirmă că Soarele se învîrte în jurul Pământului şi 80% din populaţie nu are cunoştinţe ştiinţifice elementare, precum formula chimică a apei, elemente de geografie sau istorie.
Prin urmare, conform legii, posturile de radio şi televiziune, fie că este vorba despre posturi publice sau private de radio şi televiziune, ar putea fi obligate să introducă în jurnalele de ştiri un minut de informaţie ştiinţifică.
Printre inițiatorii acestui proiect de lege se numără și Remus Cernea, care ne-a tot obișnuit cu propuneri legislative mai puțin obișnuite. De data aceasta însă inițiativa este motivată convingător de acesta în expunerea de motive a propiectului. „Șansele la dezvoltare economică, prosperitate şi creştere a nivelului de trai, de împlinire a principiilor şi valorilor democratice sînt direct legate de numărul de cetăţeni care au acces la cunoaşterea ştiinţifică”.
Șansele ca această lege să fie acceptată sînt destul de mari, mai ales că această propunere legislativă corespunde cu obligațiile pe care le are România ca stat membru al Uniunii Europene. Astfel toate statele membre trebuie să încurajeze dezvoltarea unei societăți bazate pe cunoaștere ca parte a Strategiei Europa 2020.
Și întradevăr, nevoia de consolidare a cunoștințelor științifice a românilor poate fi observată și fără studii de specialitate.
Situația analfabetismul din mediul rural nu pare să se modifice, abandonul școlar este și el prezent, în ciuda organizațiilor care încearcă protejarea copiilor, iar grija tinerilor pentru studiu pare într-o continuă scădere.
Cu noua lege, dacă nu se învață din cărți sau de la școală, măcar televizorul să le aducă un strop de cultură sau informație științifică suplimentară.
Adaugă un comentariu