Enciclopedia privata

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Enciclopedia privata 6

Erau la mare moda prin anii 95-2000. Erau acele emisiuni care te tineau lipit de scaun, numai, numai sa stii care-i raspunsul corect, sa vezi daca erai demn de a participa si tu intr-un viitor apropiat la ele. Pro Tv-ul a dat tonul multor emisiuni care testau cultura generala a romanului. Chit ca erau comerciale si incercau sa obtina cit mai multa audienta, chiar te ajutau sa afli cit de perspicace, cult, inteligent etc. esti. Mihai Calin a fost printre primii prezentatori ai unor "show-uri"de acest gen. A prezentat  doua emisiuni care faceau furori in anii ’90, "Stii si cistigi" si "Roata norocului", unde trebuia sa iti aduci aminte de unele zicatori sau citate celebre spuse de oameni la fel de celebri. Nu puteai sa nu fii atras de tot ce vedeai atunci. Aveau un format mai vesel decit cele de pe postul national si parca era mai accesibil oamenilor de rind. Pro Tv-ul era o televiziune tinara cu prezentatori la fel de tineri si inca decenti, totul era "minunat". Apoi a urmat si Andrei Gheorghe cu "Lantul slabiciunilor". Ne placea pentru ca era agresiv, pentru ca stia cum sa-i puna la punct pe acei "semidocti". Arde-i, Gheorghe! Prin cite umilinte trebuiau sa treaca pentru ca nu stiau in ce an s-a nascut Creanga sau Montesquieu. "De ce ati venit aici? Sinteti cei mai inculti!", prostia trebuia pedepsita!

Copiata, ca format, din Occident, emisiunea prezentata de Virgil Iantu, "Vrei sa fii miliardar", a fost un simbol al acelor vremuri inca "decente". Era acid, avea putin de "arde-i", dar era mai elegant, mai rafinat decit Gheorghe. Iar glumele, ei bine, ele erau cu subinteles si nici nu injura pentru a te face sa rosesti in obraji. Imi aduc aminte ca intotdeauna raspundeam la primele cinci intrebari, dupa care, ma izbeam de anumite lipsuri de cunostinta generala. O intrebam pe maica-mea si ea ma trimitea la biblioteca sa aduc o carte de istorie, ca sa stiu, pentru data viitoare, ce a insemnat Inchizitia in Evul Mediu. Era un sport in familie. Ne certam, incercam sa-i ajutam pe participanti, spunindu-le, de partea cealalta a ecranului, care era raspunsul corect. Daca nu ma insel, un singur om a reusit sa cistige celebrul miliard oferit de Prima TV.

Singura emisiune de acest calibru care s-a pastrat la un post de televiziune pina acum este "Teleen-ciclopedia" TVR-ului. A ramas la fel de serioasa si "lipsita de stralucire". Intre timp, Andrei Gheorghe a fost dat afara de la posturile TV, Virgil Iantu s-a mutat la "Mondenii", iar Mihai Calin joaca in telenovela fenomen a Romaniei, "Regina". Pentru persoanele care inca mai vor sa invete, simbata dupa – amiaza, de la 17.30, "Teleenciclopedia" prezinta povestea maurilor si ecosistemul Chinei.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top