Generația văzută prin gaura cheii
Mai plați ca ecranul 21 martie 2011 Niciun comentariu la Generația văzută prin gaura cheii 0După ce grila de programe a postului B1 TV s-a scuturat de praf, vedete noi sau vechi s-au înghesuit pe micile ecrane. Joi, 17 martie a avut loc schimbarea la față a canalului, noua grilă aducîndu-i pe Sanda Nicola cu principalul jurnal al zilei, pe Robert Turcescu și Ion Cristoiu cu „Evenimentul zilei” și pe Mihai Mărgineanu cu al său „Bazar Bizar”.
Duminică, pe 20 martie, la ora 12.00, a fost difuzată prima ediție a emisiunii „Generația cu cheia de gît”, realizată de jurnalista Sanda Nicola, care aduce oameni născuți în anii 70’-80’ să spună povești din copilăria cu iz comunist. Pe un șnur împletit, o cheie aurie atîrnă la gîtul invitatului, însă peste costumul cu cravată prinsă neglijent nu mai seamănă cu cheia care rămînea imprimată pe piele pe vremea cînd o purtam cu sfințenie pe sub maioul larg.
Tiberiu Soare, dirijor al Operei Române, este primul exponent al generației băutoare de Brifcor și își amintește cu nostalgie de cheia de pe sfoara înnodată care îl lovea peste dinți cînd alerga și de durerile din coșul pieptului de la fiecare căzătură perpendiculară pe cheie. Dar totuși, aceasta era un simbol al libertății. „Părinții îți arătau că au încredere în tine cînd îți lăsau cheia”. Și nu i-a dezamăgit, pentru că a pierdut-o doar o dată, cînd a scăpat-o în canal.
Deși în România cîștigă în doi ani cît ar primi pentru un singur concert în străinătate, acesta spune fără urmă de regret în glas că nu ar pleca de aici. Bomboane Cip, Pepsi cumpărat pe sub mînă și jocuri violente precum „frunza” conturează copilăria trăită de tînărul dirijor. În timpul discuției, pe ecran se perindă fotografii cu șoimi ai patriei, pionieri, copii care joacă șotron, toate imaginile fiind trimise de telespectatori pentru a creiona generația cu cheia de gît.
Cu amintiri din copilăria cu banane puse la copt pe dulap și roboți din pachete de Marlboro, Sanda Nicola oferă o alternativă la mediatizata „generație McDonalds”, invitînd oameni care au crescut frumos în vremuri grele.
Ramona BALABAN
Adaugă un comentariu