Mama, tata și Canada

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Mama, tata și Canada 47
Mama, tata și Canada

În România încă se mai prac­ti­că fake news-uri pentru a atrage cît mai mult trafic pe site, cu toate că exis­tă deja o listă neagră cu numele platformelor care obișnuiesc să fo­lo­seas­că astfel de practici. Săptămîna tre­cută, mai multe site-uri au publicat o știre care titra „Canada INTER­ZI­CE cuvintele Mamă, Tată, Doam­nă și Domnule”, fără a face trimitere că­tre vreo sursă externă. In­for­ma­ți­a a fost dstribuită pe rețele de so­cia­lizare, pe bloguri și forumuri fă­ră a fi însă verificată. Cei care au ac­cesat link-ul cu pricina au putut gă­si încă din începutul textului o sin­tagma care arunca vina pe umerii celor din comunitatea LGBT: „plîn­gerea unui cuplu de homosexuali, întrebat de funcționarii publici ci­ne este mama și cine este tatăl, în­toar­ce Canada cu fundul în sus”.

Cei de la pressone.ro au cerce­tat însă originea informației și au con­statat că peste ocean nu s-a in­ter­zis niciun cuvînt. De fapt, zvo­nul a pornit după ce angajaților de la Service-Canada, un serviciu pu­blic care reprezintă interfața dintre administrație și populație, li s-a transmis să li se adreseze canadienilor cu numele proprii, în loc să folosească apelativele „doamnă” sau „domnule”. De asemenea, acestora li s-a sugerat să folosească terme­nul general de „părinte”, în loc de „ma­ma” și „tata”. Toate aceste reco­man­dări apar într-adevăr într-un ghid pe care trebuie să-l respecte an­ga­ja­ții de la Service-Canada, dar a­ceș­tia pot să folosească inclusiv ter­menii „mama”, „tata”, „doamna” sau „domnul”, dacă cetățenii nu sînt deranjați de această adresare. Jean-Yves Duclos, ministrul Familiei, Co­piilor și Dezvoltării Sociale din Ca­nada, a susținut directiva, preci­zînd că scopul este de a afla de la ce­tă­țe­ni cum vor să fie apelați.

Canada nu este prima țară care propune astfel de sugestii pentru funcționarii publici. În 2012, Chi­r­si­tane Taubira, ministrul francez de Justiție de atunci, a prezentat Gu­ve­rnului un proiect de lege prin ca­re propunea scoaterea cuvintelor „mama” și „tată” din docume­n­te­le oficiale. Atunci, adevarul.ro a fo­lo­sit, de asemenea, un titlu menit să atragă cît mai mulți vizitatori pe si­te, respectiv „Franța interzice cu­vin­tele «mama» și «tata»”, ceea ce nu era întocmai conform cu ade­vă­ru­lui, legea fiind la stadiu de proiect.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top