Minciuna, arma slavilor de est

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Minciuna, arma slavilor de est 14
Putin

Postul de televiziune Rossia 1 a difuzat un film realizat cu oca­zia îm­plinirii a unui an de la ane­xa­rea Crimeei. Filmul intitulat „Cri­meea. Întoarcerea acasă” a fost di­fuzat du­mi­nică, 15 martie. Pe­li­cu­la cu o du­ra­tă de aproximativ trei ore prezintă amănunțit mo­dul în care a fost organizată de la Krem­lin ane­xa­rea teritoriului ucrai­nean. Așa cum apa­re în film, se pare că cele mai aprinse discuții au avut loc în noaptea de 22 spre 23 februarie 2014, cînd președintele Fe­dera­ți­ei Ruse, împreună cu mem­bri ai ser­viciilor de securitate, au stabilit detaliile importante pri­vind acțiu­ni­le violente de mai tîrziu din zona Donbass a Ucrainei.

Apariția materialului și difu­za­rea acestuia are de fapt rolul de a intimida populația, dar și de a provoca liderii interna­ționali. Pu­tin precizează că de fapt Cri­meea a fost cedată Ucrainei printr-o greșeală a unui înaintaș la beție și că aceasta ar fi de fapt teritoriu rusesc. De asemenea, președin­te­le rus își asumă salvarea fostului președinte ucrainean Victor Ianukovici, care, fără ajutor ru­sesc, nu ar mai fi în viață.

Deși este prezentat ca fiind do­cumentar, nu este nici pe de­par­te așa, iar experți din cinema­to­gra­fie afirmă chiar că pelicula nu poate fi încadrată în nicio categorie. Do­cumentar nu poate fi deoarece prezintă doar punctul de vedere al susținătorilor Kremlinului și pe toată durata lui sînt prezentate doar voci ale autorităților de la Moscova și ale militarilor ruși.

„Crimeea. Întoarcerea aca­să” a fost realizat la cererea adminis­trației naționale, căci Putin a dat asigurări că armata rusă ar fi fost dotată cu arme nucleare, dacă era necesar, adăugînd faptul că se aș­tepta ca națiunile occidentale să folosească forța militară îm­po­tri­va Rusiei. În prezent, fiind parte a teritoriului rusesc, Crimeea poate găzdui arme nucleare, a mai adă­ugat acesta.

În același timp, autoritățile in­sistă asupra faptului că mutarea a fost un act legitim și că trupele rusești au acționat numai cu sco­pul de a o­feri securitate, nu ca o forță de ocupație. Postul TV Ro­ssia 1 a realizat mai multe materiale pro­pagandistice cu scopul de a in­ti­mi­da populația, în unul din ma­te­riale se spune că locui­to­rii Trans­nistriei și ai Găgăuziei sînt in­de­pen­denți și „nu suferă de probleme de identitate na­țio­nală, spre deosebire de mol­do­veni și români”.

Autor:

Elena GUȚANU

Redactor la Opinia studențească, studentă la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top