Mult zgomot pentru reality show

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Mult zgomot pentru reality show 2

Înainte să fi crescut studenți, o­biș­nuiam să fim mai des prin ca­sele bunicilor, ceea ce însemna că por­­țiile de televiziune a­veau consistența unei copi­lă­roase frustrări pe bază de TVR1. Erau week-en­d-­uri de terapie cu „surprize” și emisiuni culturale. însă în noua eră a cablului TV cu posturi cît cuprinde, tele­vi­zo­rul e șansa fiecăruia de a sta în pri­mul rînd la cea mai captivan­tă găselniță teatrologică: reality show-ul.

Un gen de emisiune pe care-l întîmpini oriunde, dar care, par­că, te și găsește. Zapatul nu te sal­vează, ci te trimite într-o pro­fun­­zime și mai în­tunecoasă a tra­seului prin povești de viață din care n-ai ce învăța. Antena 1 te invită de la începutul săp­tă­mî­nii la delicii din edițiile „Să te prezint părinților”, luptîndu-se în puncte de rating cu Na­țio­nal TV, unde ești chemat la un „Con­silier de urgență”. Nu în ultimul rînd, Ka­nal D des­chide week-end-urile zgomotos în fie­ca­re vineri, cu dez­vă­lu­iri din „răz­boiul dintre gene­ra­ții”, la „Pe banii părinților”, după ca­re ne a­du­ce aminte, duminica, de a­ven­turile prin care trece „Fa­ta lu’ tata”.

În rolurile principale uimesc dom­­­nițe cu buze de un tran­da­fi­riu violent, soacre îmbujorate de bel­șugul financiar, ibovnici in­­terziși cu blugi prespălați și o ten­tativă de tată care își pierde glasul sub răcnetele teatrale ale soției. Scenariile sînt povești cu tîlc exagerate care pot fi monta­te cu un număr generos de decibeli. Temele variază de la e­va­dă­rile „luminilor de ochi” ale părinților pînă la mese în familie încheiate cu vinuri pe cămăși și scandaluri fictive prin care atot­prezenții adolescenți sînt scuturați de mofturile vîrstei.

Mesajul ultim al acestor lec­ții de viață cu iz de exorcizare pare să fie că „tot pățitu-i priceput”. Însă punerile în scenă cad atît de des în ridicol încît, în loc să te simți inspirat, ai impresia mai degrabă că, timp de o oră, cineva ți-a molfăit cu nesaț mintea.Cu toate astea, scandalul se vinde, reality show-uri­le autohtone prosperă, iar actorii se fu­gă­resc în continuare pe bu­le­var­de, trădați, pe­semne, în iu­bi­rea ins­truită la casting. De asta bu­­ni­cii nu te mai roagă să stai liniștit pî­nă se încheie jurnalul de sea­ră. Acum îți dau povețe din ce mai fac tinerii „în văzul lu­mii”, la televizor.

Anca TOMA

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top