Televiziunea Voințelor Răstălmăcite
Mai plați ca ecranul 30 mai 2012 Niciun comentariu la Televiziunea Voințelor Răstălmăcite 1Este cel puțin bizar momentul ales de către Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să înghețe conturile Televiziunii Publice Române, pe fondul unor datorii la bugetul de stat care datează de opt ani de zile. În primul rînd, pentru că decizia a fost luată cu cîteva luni înaintea debutului Olimpiadei de la Londra, pentru care Societatea Română de Televiziune (SRTV) deja a înaintat o parte din plată, iar sistarea plății presupune și pierderea drepturilor de a difuza.
În al doilea rînd, pentru că aceasta vine în mijlocul campaniei electorale, or, dintre toate televiziunile de pe piața mediatică românească, TVR este cea mai strict reglementată în ceea ce privește o echidistanță a timpului de emisie oferit fiecărui candidat.
Și dacă nu se va gîndi un plan de eșalonare a datoriei, care să-i permită televiziunii acces la fondurile necesare pentru a-și plăti angajații și de a cumpăra conținut, TVR va ajunge să difuzeze, la toate posturile sale, reluări. Fiindcă una dintre cele mai mari frustrări ale ANAF-ului este faptul că, pe agenda postului public, contractul cu statul român era ultimul la coadă pentru eșalonare. Pentru care, nu lipsiți de un anumit grad de obtuzitate, cer explicații. Care, la rîndul lor, sînt greu de oferit. Însă putem să credem că acest controversat Consiliu de Administrație al SRTV și-a imaginat că, între restanțele către gigantul american de cablu NBC Universal, eșalonarea plății pentru dreptul de transmisie a meciurilor de fotbal din Champions League către UEFA (în valoare de zeci de milioane de euro) și datoriile la bugetul de stat, acestea din urmă vor fi singurele în privința cărora vor putea să primească clemență și înțelegere.
Pînă și matematica este simplă. Aceste datorii față de bugetul de stat au început să se acumuleze din 2005, ajungîndu-se în prezent la aproximativ 273 de milioane de lei, în condițiile în care, pînă la sfîrșitului anului, SRTV are de plătit mai mult de 222 de milioane de lei către „diverși furnizori”. Asta nu ar însemna că trebuie făcută plata după principiul „întîi în afară și apoi în țară”, dar dacă decizia ANAF este lipsită de implicații politice, ar trebui reevaluată. Pentru că, luptîndu-se cu interese politice, o nevoie mare de reorganizare și cu presiunile financiare, Televiziunea Română nu va putea rezista. Și, dacă mai sperăm la mass-media sănătoase, nu ne permitem să piardă pe nici un front.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu