(Tele)Viziuni sub lacăt

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la (Tele)Viziuni sub lacăt 1

Botniță pentru limbuți. Metaforic, așa s-ar traduce cele două decizii lu­ate de instituțiile care reglemen­tea­ză audiovizualul în România, res­pectiv în Re­pu­bl­ica Moldova, în ul­timele săp­tă­mâni.

Marți, pe 27 martie, Con­siliul Național al A­u­­dio­vi­zua­lului (CNA), a în­ju­mă­tă­țit pe­ri­oada pentru care postul O­glin­­da TV (OTV) avea acordată li­cen­ța de e­misie, deoarece făcuse publi­ci­ta­­te po­­litică Partidului Po­po­ru­lui Dan Diaconescu (PPDD), ur­mînd să e­mită pînă pe 28 septembri­e. La cî­teva zile după, pe 5 a­prilie, Con­si­liul Co­ordonator al Au­dio­vi­zua­lu­­lui din Republica Moldova (CCA) a ho­tă­rît re­tra­ge­rea aceleiași autori­za­ții, tot din mo­tive politice, tot u­nui post privat, cu intrare în vigoare de la da­ta publicării deciziei în „Mo­­­ni­to­rul Oficial”. Așa a rămas NIT TV, ca­nal cu­nos­cut ca fiind afiliat Par­­­­ti­du­lui Co­muniștilor (PCRM) și o al­tă „oglindă a realității în ca­re tră­iești”, în afara legii.

Ambele decizii au venit după o săp­tămînă de monitorizări în ca­re ce­le două foruri au urmărit res­pec­ta­rea, pe de o parte, a  Legii A­u­di­­o­v­i­zuale, iar pe cealaltă a Co­du­lui Au­­diovizualului. Reacțiile au fost și e­le similare,­ însă numai pî­nă într-un punct. Partizanii ce­lor două televi­ziu­ni au ieșit în stra­dă, au scandat pen­tru libertatea de ex­primare în fa­ța celor două consi­­lii și chiar au a­me­nințat cu apelul la instanțele superi­oa­re. Însă cei de la NIT au fost mai du­plicitari de­­cît Dan Dia­co­nes­cu, ca­re a de­cla­rat în fața membri­lor CNA că „nu sînt membru în PP­DD, nu am ni­cio funcție în PPDD”. Du­pă ce au a­flat hotărîrea luată de CCA, mem­brii echipei și-au organizat, în zi­ua următoare, principalul grupaj de in­formații, Știrile NIT TV „Cu­rier” cu Lia Nichiforova, tot pe seama prin­cipiului de „nerespectare a plu­ra­lis­mului politic”, de care au fost și a­cuzați de către consiliu.

De altfel este suficient să ur­mă­rim prezentarea știrilor pe scurt din ori­ce zi ca să ajungem la concluzia CCA-ului. În ediția de pe 3 a­prilie, de exemplu, toate in­for­ma­ți­ile care vizează actuala gu­­vernare sînt pre­zentate negativ, în timp ce res­tul, ca­­­re se concentrea­­ză pe ac­ti­vi­ta­tea PCRM, sînt re­da­te pozitiv. A­șa se face că telespecta­torului i se a­ra­tă, pe de o parte, boa­la societății ca fi­ind Alianța pentru Integrare E­u­ropeană (n.r. : cea care asigură gu­vernarea în Republica Moldova) și, a­lă­turi, antidotul, adică PCRM. „Gu­­ver­nul Filat s-a transformat într-un e­xecu­tant docil al homosexualilor, ca­­re urmăresc sodomizarea Mol­do­vei” nu conține aceleași semnificații pe ca­re le cuprinde știrea în care „Vla­di­mir Voronin l-a asigurat pe Jean Clau­de Mignon că reprezentanții PCRM la Adunarea parlamentară a Co­nsi­liu­lui Europei vor sprijini orice de­ci­zie care va viza dezvoltarea de­mo­cra­ției în Republica Moldova”.

Iulia CIUHU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top