(Tele)Viziuni sub lacăt
Mai plați ca ecranul 11 aprilie 2012 Niciun comentariu la (Tele)Viziuni sub lacăt 1Botniță pentru limbuți. Metaforic, așa s-ar traduce cele două decizii luate de instituțiile care reglementează audiovizualul în România, respectiv în Republica Moldova, în ultimele săptămâni.
Marți, pe 27 martie, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), a înjumătățit perioada pentru care postul Oglinda TV (OTV) avea acordată licența de emisie, deoarece făcuse publicitate politică Partidului Poporului Dan Diaconescu (PPDD), urmînd să emită pînă pe 28 septembrie. La cîteva zile după, pe 5 aprilie, Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova (CCA) a hotărît retragerea aceleiași autorizații, tot din motive politice, tot unui post privat, cu intrare în vigoare de la data publicării deciziei în „Monitorul Oficial”. Așa a rămas NIT TV, canal cunoscut ca fiind afiliat Partidului Comuniștilor (PCRM) și o altă „oglindă a realității în care trăiești”, în afara legii.
Ambele decizii au venit după o săptămînă de monitorizări în care cele două foruri au urmărit respectarea, pe de o parte, a Legii Audiovizuale, iar pe cealaltă a Codului Audiovizualului. Reacțiile au fost și ele similare, însă numai pînă într-un punct. Partizanii celor două televiziuni au ieșit în stradă, au scandat pentru libertatea de exprimare în fața celor două consilii și chiar au amenințat cu apelul la instanțele superioare. Însă cei de la NIT au fost mai duplicitari decît Dan Diaconescu, care a declarat în fața membrilor CNA că „nu sînt membru în PPDD, nu am nicio funcție în PPDD”. După ce au aflat hotărîrea luată de CCA, membrii echipei și-au organizat, în ziua următoare, principalul grupaj de informații, Știrile NIT TV „Curier” cu Lia Nichiforova, tot pe seama principiului de „nerespectare a pluralismului politic”, de care au fost și acuzați de către consiliu.
De altfel este suficient să urmărim prezentarea știrilor pe scurt din orice zi ca să ajungem la concluzia CCA-ului. În ediția de pe 3 aprilie, de exemplu, toate informațiile care vizează actuala guvernare sînt prezentate negativ, în timp ce restul, care se concentrează pe activitatea PCRM, sînt redate pozitiv. Așa se face că telespectatorului i se arată, pe de o parte, boala societății ca fiind Alianța pentru Integrare Europeană (n.r. : cea care asigură guvernarea în Republica Moldova) și, alături, antidotul, adică PCRM. „Guvernul Filat s-a transformat într-un executant docil al homosexualilor, care urmăresc sodomizarea Moldovei” nu conține aceleași semnificații pe care le cuprinde știrea în care „Vladimir Voronin l-a asigurat pe Jean Claude Mignon că reprezentanții PCRM la Adunarea parlamentară a Consiliului Europei vor sprijini orice decizie care va viza dezvoltarea democrației în Republica Moldova”.
Iulia CIUHU
Adaugă un comentariu