Un gol în televizor

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Un gol în televizor 3

Fanii sportului în general și cei ai fot­balului în particular se gîndesc pri­ma dată la Ilie Dobre cînd vi­ne vorba de comentatori spor­tivi, iar apoi la emisiunea „Fotbal minut cu mi­­nut”, de la Radio România Actualități. A fost prima transmi­sie care a adus în casele oameni­lor „bucuria spor­tului rege”, cum își promo­vează televiziunile, a­cum, pa­che­te­le de meciuri de fotbal. Tot a­cum, ve­dem că grilele sînt a­glo­me­rate de televi­ziuni spor­tive, de­dicate mai mult dez­ba­te­ri­lor, o­pi­ni­ilor și te­lefoa­nelor către Gi­­gi Be­cali de­cît pro­mo­vării spor­tului în ge­ne­ral.

Și aidoma jucătorilor din „spor­­tul rege”, comentatorii se vînd ca pe-o bucată de carne în di­re­c­ția postului care-i umflă de bani. S-a creat un asemenea haos, încît nici mă­car nu mai pot fi folosiți pe post de imagine pen­tru emisiune, fi­indcă lumea nu mai știe de unde să îi ia. Emil Grădinescu, alături de care am tră­it multe dintre tur­ne­ele eu­ro­pe­ne și mondiale la fotbal, pe TVR, a trecut la GSP TV, justificînd prin faptul că l-a atras po­litica e­di­torială, ca acum să a­jun­gă la Dol­ce, pe motiv că nu îi mai pla­ce acea politică. Și el este unul din­tre cei consacrați cu care lumea, pînă de curînd, identifica postul național.

Însă pentru ce avem nevoie de aproape zece posturi de televiziu­ne de profil sportiv, cînd toți se zbat să transmită același lucru: Li­ga 1 de fotbal? Să luăm exemplul Eurosport-ului, care, fără a di­­­fuza meciuri din țară, ne-a a­tras, de mici, la sporturi precum să­ri­turi cu schiurile, curling, chiar și darts, e­chi­tație sau snooker. Nu a fost ne­vo­ie de blaturi, bere sau se­­mințe.

Pe același model s-au plîns și pos­tu­rile românești că au în­­cer­cat, fără suc­ces, să atragă spec­ta­tori. Au di­fu­zat handbal, ca­re a a­­­vut cît de cît audiență, volei, te­nis de cîmp sau sporturi de iarnă și le-au anulat pe majoritatea fi­ind­că, din fe­lia de spectatori in­te­re­­sați de sport, cei mai mulți ni­me­­reau tot pe Eu­ro­­sport. Cu ce-au încercat însă să-i atragă? Cu și mai mult fotbal.

Din păcate, oricît de talentate ar fi echipele și frumoase meciu­ri­le, există o saturație atît de mare în rîndul telespectatorilor români în­­­cît nici meciurile din Cham­pi­ons Lea­gue nu aruncă audiența din­co­lo de șase puncte. Iar cei care vor să vadă fiecare meci intern, vor fi nevoiți în curînd să fie abonați la cîte trei firme de cablu. Eu­ro­sport-ul e gratuit însă peste tot.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top