Un pretext pentru piraterie

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Un pretext pentru piraterie 2

Vă place Sergiu Nicolaescu? Imaginați-vă trei luni în care n-ați ve­dea la televizor nimic altceva de­cît daci, ostași care s-ar bate cu oto­manii și pe Semaca. La amia­ză, în locul unui episod din „Tînăr și neliniștit” i-ați vedea pe cei din Bri­gada Diverse cum se duc (pen­tru a „n” oară) ghiciți unde? La mun­te și la mare. În timp ce vă luați prînzul ați avea un déjà – vu maladiv cu pra­zul lui nea’ Mărin și, bonus, o mi­că incursiune în timp la unul din­tre revelioanele lui Arșinel cu Ste­la Popescu. În locul bu­le­ti­ne­lor de știri de la ora 17.00 ne-am ui­ta la un discurs atrac­tiv de-al Ele­nei Ceaușescu, iar seara am ve­dea ce frumoase rea­lizări a făcut cel mai iubit fiu al României în ur­mă cu o săptămînă.

Sună groaznic, însă televizoa­re­le chinezești vor rula cam aceleași lucruri în următoarele trei luni. Beijing-ul a hotărît să cenzu­re­ze și să oprească orice program ca­re nu ar aduce cinste Re­pu­bli­cii, ele urmînd să fie în­lo­cu­i­te cu ma­teriale de propagandă. De­cizia vi­ne în contextul în care în iulie se vor împlini 90 de ani de la cre­a­rea Par­tidului Comunist, iar au­­to­ri­tă­țile doresc să-și educe cei peste un miliard de telespectatori.

De exemplu, un serial autoh­ton popular despre spioni va fi în­lo­cuit cu o comedie despre viața u­nor ma­me și ale lor fiice. Vor pu­tea ve­dea, de asemenea, un minunat film de „box office” numit „Fon­da­rea unui par­tid”, în regia lui John Woo. Cul­tul personalității pre­­ședintelui Jin­tao se pare că va in­­tra în prime time acum, organi­zîn­­du-se și nu­me­roase ga­le în care vor fi promo­vate va­lo­ri­le re­gi­mului de la Bei­jing.

Cenzura este o practică bine cu­noscută mass mediei de acolo, iar tinerii speră că vor putea vi­zio­na programele lor de pe platfor­me­le online, pînă cînd nu vor fi pu­se alte filtre motorului de cău­ta­re Baidu. O altă măsură de „pu­ri­fi­care” ideologică a fost adoptată în urmă cu o lună, cînd au fost in­ter­zise dramele TV care aveau drept subiect călătoria în timp, în­tru­cît „au intrigi mons­truoase și ciu­date, se folosesc de tactici ab­sur­de și promovează feudalismul” (Sic! S-a găsit cine să vorbească des­pre feudalism).

Oricum, sînt sigur că și au­to­ri­tă­țile chineze realizează că mă­su­rile sînt inutile, iar trei luni de pro­pagandă nu pot să ascundă ele­­­fan­tul roz care stă frumos într-un ma­gazin de porțelanuri. Tot își miș­­­­­­că el trompa și strică ceva.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top