Un pretext pentru piraterie
Mai plați ca ecranul 17 mai 2011 Niciun comentariu la Un pretext pentru piraterie 2Vă place Sergiu Nicolaescu? Imaginați-vă trei luni în care n-ați vedea la televizor nimic altceva decît daci, ostași care s-ar bate cu otomanii și pe Semaca. La amiază, în locul unui episod din „Tînăr și neliniștit” i-ați vedea pe cei din Brigada Diverse cum se duc (pentru a „n” oară) ghiciți unde? La munte și la mare. În timp ce vă luați prînzul ați avea un déjà – vu maladiv cu prazul lui nea’ Mărin și, bonus, o mică incursiune în timp la unul dintre revelioanele lui Arșinel cu Stela Popescu. În locul buletinelor de știri de la ora 17.00 ne-am uita la un discurs atractiv de-al Elenei Ceaușescu, iar seara am vedea ce frumoase realizări a făcut cel mai iubit fiu al României în urmă cu o săptămînă.
Sună groaznic, însă televizoarele chinezești vor rula cam aceleași lucruri în următoarele trei luni. Beijing-ul a hotărît să cenzureze și să oprească orice program care nu ar aduce cinste Republicii, ele urmînd să fie înlocuite cu materiale de propagandă. Decizia vine în contextul în care în iulie se vor împlini 90 de ani de la crearea Partidului Comunist, iar autoritățile doresc să-și educe cei peste un miliard de telespectatori.
De exemplu, un serial autohton popular despre spioni va fi înlocuit cu o comedie despre viața unor mame și ale lor fiice. Vor putea vedea, de asemenea, un minunat film de „box office” numit „Fondarea unui partid”, în regia lui John Woo. Cultul personalității președintelui Jintao se pare că va intra în prime time acum, organizîndu-se și numeroase gale în care vor fi promovate valorile regimului de la Beijing.
Cenzura este o practică bine cunoscută mass mediei de acolo, iar tinerii speră că vor putea viziona programele lor de pe platformele online, pînă cînd nu vor fi puse alte filtre motorului de căutare Baidu. O altă măsură de „purificare” ideologică a fost adoptată în urmă cu o lună, cînd au fost interzise dramele TV care aveau drept subiect călătoria în timp, întrucît „au intrigi monstruoase și ciudate, se folosesc de tactici absurde și promovează feudalismul” (Sic! S-a găsit cine să vorbească despre feudalism).
Oricum, sînt sigur că și autoritățile chineze realizează că măsurile sînt inutile, iar trei luni de propagandă nu pot să ascundă elefantul roz care stă frumos într-un magazin de porțelanuri. Tot își mișcă el trompa și strică ceva.
George GURESCU
Adaugă un comentariu