Asfințit în nuanțe reci
Navighează pe-o pagină de carte 4 februarie 2013 Niciun comentariu la Asfințit în nuanțe reci 1Personajele lui Paul Auster ni se înfățișează asemenea unui carusel, învîrtindu-se în jurul casei abandonate din Sunset Park, în care locuiesc ilegal. Cele patru părți ale cărții sînt, de fapt, portretele protagoniștilor. Povestea începe și se sfîrșește cu Miles Heller, un tînăr de 28 de ani care încearcă să păcălească vocile trecutului, devenind un fugar, un nume legat c-o panglică neagră.
Nu prea are prieteni, îi place să fie singur cu ecoul gîndurilor sale și cu numele iubitei pe buze. De aceea, cînd se îndrăgostește de Pilar, fata de șaisprezece ani pe care a întîlnit-o într-un parc, citind „Marele Gatsby”, își promite să nu o împovăreze cu griul trecutului său. Nu îi spune cum a crescut în preajma a patru părinți, după ce tatăl său, fondatorul editurii „Heller Books”, a divorțat de actrița Mary-Lee cînd copilul lor avea șase luni. Și nici cum, la șaisprezece ani, și-a omorît fratele vitreg împingîndu-l, într-un moment de furie, în fața unei mașini. În Sunset Park ajunge tocmai pentru a-și putea continua relația cu Pilar, pentru a fugi de amenințările surorii mai mari, pînă cînd minora va împlini optsprezece ani.
În casa cu patru dormitoare îl cunoaște doar pe Bing Nathan a cărui prezență îi este familiară de cînd erau amîndoi elevi, de cînd „și-au găsit o cauză comună în disprețul față de ipocrizia stilului de viață american”. Din portretul fiecărui personaj se distinge în tușe vagi și chipul lui Miles, însă frazele lungi și alambicate, tăiate prin propoziții scurte par ca niște ștersături de radieră. Privite separat, cele șase biografii sînt precum niște fotografii adunate din albume diferite, în puține pagini găsindu-se elemente de legătură între personaje. Despre copilăria lui Miles aflăm din rememorările tatălui său, în capitolele care îi poartă numele, iar spre sfîrșitul cărții deslușim cîteva păreri ale celor patru colocatari.
Puținele momente colorate sînt pătate cu cenușă. Firele poveștilor se înnoadă și se descîlcesc, mereu la mijloc fiind portretul lui Miles Heller, singurul desenat în acuarelă și nu în cărbune.
Adaugă un comentariu