Autosave
Navighează pe-o pagină de carte 21 noiembrie 2017 Niciun comentariu la Autosave 11
Nu-i nimic străin în poezia Teodorei Coman, dacă ai mai citit-o pînă acum. O carte scrisă de autoare pentru autoare, care te transformă într-un simplu martor al trăirilor ei, „foloase necuvenite” te pune în fața unei scriituri pe care nu deseori o întîlnești în literatura română. Dacă n-ai mai citit-o, autenticitatea și sinceritatea cu care Teodora scrie, versurile simple, fără încărcături stilistice sau sensuri ascunse prin cine știe ce cuvînt – toate te vor uimi. N-ai să știi, în primă fază, cum să reacționezi în fața unor contorsionări atît de dure ale eului, care-ți sînt servite cu naturalețe, de parcă poemele ar fi, de fapt, simple formule de salut, și nu adevărate confesiuni care se-ntind pe una, sau mai multe pagini.
Structura cărții e dictată și ea de manifestările interioare ale scriitoarei. Poemele par haotice, dezorganizate, multe dintre ele fiind chiar lipsite de titluri. N-ai să resimți însă nevoia unor numiri sau unor explicații, pentru că versurile și franchețea lor vor spune totul de la sine. Teodora îți spune ce se petrece cu ea din perspectiva unui personaj feminin care privește viața printr-o lentilă cinică și sarcastică și, uneori, își asumă complet rolul de naratoare. Cu o doză uriașă de autoironie, îți servește poeme pe care n-ai crezut că o poetă, în aparență docilă, le poate scrie – „sunt o postare de pe pagina ta/ descarcă-mă/ voi fi drama ta de companie/ roata de rezervă de pe jeepurile scumpe/ informația de pe reziduuri”.
Ai să găsești în poezia Teodorei Coman încercări chinuite de căutare a sensului actului poetic, disecări ale poeziei și încercări crude, dar dure, de-a o defini sau simple descrieri ale unor fragmente și episoade ale rutinei pe care scriitoarea o trăiește. O raportare la lumea modernă, la tehnologie și multiple reîntoarceri către „ce-ar fi fost lumea fără” – sînt nelipsite și mizantropia însoțită de o acută anxietate par și ele să fie nelipsite din poemele neobișnuite ale „foloaselor necuvenite”. Fără să fugă sau să-și creeze o lume numai a ei, scriitoarea face incursiuni în societatea actuală și o descrie, fix așa cum o resimte, asigurîndu-te că în ciuda tuturor lucrurilor „se poate trăi/ fără instrucțiuni de folosire […]/ fără mănuși de protecție/ fără drepturi de autor/ fără documente salvate/ acum există opțiunea/ autosave”.
Adaugă un comentariu