Cînd purgatoriul se leapădă de flăcări
Navighează pe-o pagină de carte 21 octombrie 2013 Niciun comentariu la Cînd purgatoriul se leapădă de flăcări 7
Ubi fumus, ibi ignis (trad.: Nu există fum fără foc)
James Patterson nu-și pierde vremea cu introduceri lungi în cea de-a șaptea parte a Women’s Murder Club (WMC) (n.r.: „Clubul Crimelor pentru Femei”) și facem cunoștință chiar din prima pagină cu doi piromani adolescenți. Aceștia devin niște ucigași în serie și țin sub teroare orașul San Fracisco după ce leagă mai multe cupluri înstărite între ele pentru a le arde de vii în propria casă. Singurul indiciu pe care cei doi îl lasă în mod intenționat în urmă sînt cărțile pe care aceștia notează cîte un citat din latină. Cei care trebuie să rezolve cazul, Lindsay Boxer și partenerul ei Rich Conklin, sînt prinși între timp într-o altă investigație mai misterioasă, ce conduce la multe frustări și piste care nu duc nicăieri.
Astfel, tot în intrigă autorul parcă ascunde un bici printre pagini și leagă cititorul de scaun, reușind să alimenteze mai ceva decît un butoi cu benzină enigma dispariției lui Michael Campion. Acesta din urmă este fiul unui fost guvernator, care a fost văzut pentru ultima oară intrînd în reședința lui Junie Moon, o prostituată naivă și cu o față angelică, după cum ne este descrisă în carte. După ce ajunge să fie arestată, fata mărturisește polițiștilor că Michael, despre care se știa că are probleme grave cu inima, i-a murit în brațe, iar în panica momentului prostituata și-a sunat prietenul alături de care i-a ciopîrțit corpul și i l-a aruncat în spatele unui McDonalds dintr-un alt oraș în saci din plastic. Cu asemenea detalii morbide și violente Patterson își bagă spaima în cititor pînă la final, existînd nenumărate pasaje care ne sînt servite în față fără se ne putem pregăti în prealabil, cum ar fi trupul carbonizat al unei victime, sfărîmat în două din greșeală de către un pompier începător.
Însă nu tot volumul este așa de întunecat, iar printre casele pulverizate de flăcări și investigațiile care par fără sorți de izbîndă, apar doze nu foarte îmbibate de romantism între cei doi polițiști, ieșiri la bere ale membrelor WMC care se termină de cele mai multe ori amuzant sau tot felul de dileme mărunte din viața de zi cu zi. Și chiar dacă cazul dispariției ar părea simplu, nici bine nu consumăm 20 din cele 125 de capitole că afăm cum Junie își neagă propria poveste, iar polițiștii nu reușesc să găsească nici măcar un fir de păr pe care ar putea să o incrimineze. Astfel, pentru o bună parte a cărții, autorul ne tîrîie prin curțile de judecată jucîndu-se cu pulsul nostru asemeni unui păpușar, pentru a ne servi la final ceva ce cu siguranță nu ne-am fi așteptat.
Sic erat in fatis (trad.: Așa a fos sortit)
Adaugă un comentariu