Ciocîrlia reimaginată în corp de metal
Ascultă de (la) noi, Navighează pe-o pagină de carte 3 mai 2015 , de Opinia Studențească Niciun comentariu la Ciocîrlia reimaginată în corp de metal 113„Dirty Shirt” e poate una dintre cele mai mediatizate trupe de Metal din România și printre puținele care au reușit să iasă din sfera underground, asta după ce în anul 2014 a luat locul al II-lea la Wacken Metal Battle (cel mai mare concurs rock/metal din lume), cu piese ca „Săracă Inima Me” și „Bad Apples”. ,,Dirtylicious” e cel de al patrulea album din cariera lor, primul fiind „Very Dirty”, urmînd „Same Shirt Different Day” și „Freak Show”.
Apar mai multe elemente de noutate, colaborarea cu Transylvanian Folkcore Orchestra, după modelul mai multor trupe mari, ca Metallica, DeepPurple, Scorpions care au avut colaborări cu orchestre simfonice pe albume întregi. Pe album se regăsesc multe cîntece populare românești reinterpretate într-un stil incomparabil, dar plin de pitoresc (Ciocîrlia, Dulce-i vinul, Cobzar, Hoții, Călușarii) dar și piese în engleză care ironizează sau fac trimitere la cultura balcanică (Moneyocracy, Mental Csardas, Balkanique, Dirtylicious). În piesa Maramu’ se întipărește mîndria pentru locurile natale, toți pornind dintr-un orășel numit Seini (n.red.: Maramureș).
Albumul apare ca o replică a spuselor lui Bacovia: ,,O țară tristă, plină de humor”. Pot să fie ascultați cu ușurință și de cei care nu sînt adepți ai genului, datorită ingeniozității, spiritului ludic, melanjului de stiluri și multiplelor influențe care păstrează o rădăcină comună, elementul natal, distilat și pus pe acorduri săltărețe.
Este de apreciat modul în care au schimbat tempo-urile, felul în care cei doi vocaliști s-au aflat într-o continuă complementaritate, dar și reclama pe care o fac culturii românești, deoarece sînt foarte cunoscuți în afara țării (Negura Bunget e primul exemplu de trupă care s-a remarcat mai întîi în alte țări).
De asemenea, mi s-a părut bine conturată ironia adusă gusturilor ceva mai sărăcăcios cultivate, snobismului și încercării nereușite de epatare a ego-ului rănit de mult: ,, Ieşim la masă, luăm o ciorbă/ Cu multă grijă preparată dintr-un plic./Mîncăm un şniţel, e cam elastic./Stomacul strigă «Aţi dat banii pe nimic!»/Primim un tort din partea casei, dar este plin de mucegai, apoi un suc cu gust de portocale şi un vin cu coloranţi.”, finalul venind ca o sentință rece „Doamna cu Coasa aşterne masa.” Una dintre cele mai bune piese ale albumului e Ciocîrlia, care evocă tot ceea ce e pur, frumos din țara asta, rămînîndu-ți întipărită în minte, și făcînd ca inima să-ți zbată toată ziua într-o fericire inefabilă.
Album: „Dirtylicious”
Artist: Dirty Shirt
An: 2015
Gen: Crossover Folkcore metal
Bianca VIERU
Autor:
Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.
Adaugă un comentariu