Conversație justificată
Navighează pe-o pagină de carte 9 martie 2015 Niciun comentariu la Conversație justificată 18Există un moment în care simți că nu mai sînt piedici pentru a fi un bun profesionist și entuziasmul cu care intenționezi să pleci la drum în călătoria spre succes pornește în urma unor circumstanțe favorabile. Aceste gînduri încep să te frămînte încă de la începerea lecturii din cartea Danielei Zeca-Buzura, „La taclale cu idolii”.
Cartea aceasta umple, de fapt, golul lipsei de informație despre talk-show, dar în același timp clarifică dilemele unui viitor realizator de talk-show, care poate, cu ușurință, să înțeleagă ceea ce înseamnă realizarea unei emisiuni cu costuri mici, dar care aduce o audiență importantă pentru un post de televiziune.
„Un talk-show este un talk-show și atît”, afirmă autoarea, mai ales că se pune accent în text pe ideea că astfel de emisiuni nu pot fi împărțite pe domenii. Căci scopul acestui format are menirea de a ilustra o imagine cît mai clară a societății în ansamblu. Astfel, „La taclale cu idolii”, prin analiza aprofundată a producțiilor de acest fel din spațiul public românesc, arată că, de fapt, acest format reușește, în mileniul al III-lea, să destabilizeze echilibrul dintre contractul de informare și formare, dar și dintre seducție și captare. Prin urmare, talk-show-ul este parte a neoteleviziunii și, în acest moment, alături de reality-show, se află în plină glorie.
Punctul de plecare spre reprezentarea corectă privind implicare în televiuziune o reprezintă acest volum apărut recent la Polirom. Mai mult decît atît, deși este în mare o analiză a celor peste 18 mii de emisiuni, începînd cu anul 2001, este o lectură plăcută, care oferă posibilitatea de a înțelege mult mai ușor demersurile jurnalistice din domeniul dezbaterilor televizate, care sînt receptate de telespectatori doar ca o serie de lupte fără arbitraj corect.
Adaugă un comentariu