Cremșnit în singurătate
Navighează pe-o pagină de carte 10 aprilie 2017 Niciun comentariu la Cremșnit în singurătate 7
„Lebăda cu două intrări” o să-ți fie o surpriză plăcută și dacă o să fie prima ta întîlnire cu scriitoarea, dar și dacă ai citit-o deja, pînă în prezent. Oricum ar fi, n-ai întîlnit-o așa cum ai s-o întîlnești aici. Cu o poftă de viață de te face să fii gelos și să-ți iei zilele la numărat și programat, Nora Iuga îți spune pe șleau, fără vreo reținere, tot ce simte c-ar vrea să știi despre viața ei. Un jurnal trecut de limita romanului și de cea a poeziei, „Lebăda cu două intrări” n-o să te lase s-o încadrezi în vreo categorie nici măcar după ce ai s-o termini de citit.
Fără semne de punctuație, structură sau înrădăcinare în literatura obișnuită, o carte fără un început sau un sfîrșit concret, creația scriitoarei îți ridică totuși la fileu tot felul de întrebări chinuitoare. Are nu un singur mesaj de transmis, ci zeci, dacă nu chiar sute, și fiecare cuvînt are o însemnătate uriașă. Atentă la simboluri, la sensurile duble și la toate tipurile de interpretare pe care cele scrise le-ar putea suferi, Nora Iuga nu se ferește și caută scriitura simplă, eliberatoare de proces introspectiv și liberă direct la sens, ci complică lucrurile așezînd fiecare literă într-un cadru special construit pentru ea. Lipsa virgulelor, punctelor sau a unei structuri poetice nu se resimte. Înveți să dozezi rîndurile după greutatea sensului încă din primele pagini și te lovești de jumătățile de pagini libere, sau de jumătățile de rînd golite, pe care n-ai să le treci pur și simplu cu vederea. Ai să te oprești din citit, ai să realizezi de ce-au fost puse acolo, ai să faci pauza cuvenită și-abia apoi ai să-ți continui lectura.
Joaca autoarei n-are cum să nu te prindă și ai să refuzi să faci parte din jocul scriitor-cititor numai dacă nu ești bine familiarizat cu lectura și abordarea ei străină n-o să ți se pară o invitație captivantă, ci o abatere din calea echilibrului tău literar. Îndemnul e să nu faci asta – ci să participi, să treci prin viața Norei Iuga și să ajungi s-o cunoști. Să-i dezvelești cu ochi critic pofta de-a vorbi despre moarte, să zîmbești cînd descoperi patima pentru iubire și locul pe care erotismul pare să-l ocupe în lumea ei și să duci la bun sfîrșit ritualul lecturii – pentru că n-o să fie o citire banală.
O carte pe care poți s-o asemeni cu o prăjitură plină cu glazură, cu care singur ai să te murdărești și din care sigur ai să mai vrei să mănînci, „Lebăda cu două intrări” este, de fapt, o carte despre singurătate – pe alocuri o odă adusă nevoii de-a fi singur, iar pe alocuri o încercare de-a acoperi prin cuvînt tristețea unui eu liric dus la extrem, care și-a dorit să devină „noi” prea tîrziu.
Adaugă un comentariu