Cușca din coperți a jocului
Navighează pe-o pagină de carte 15 noiembrie 2016 Niciun comentariu la Cușca din coperți a jocului 15Subintitulată „Adevărata viață a unei false prințese”, cartea Veronicăi D. Niculescu nu este nici pe departe ceea ce-ai crede, la o primă răsfoire. La distanță mare de o poveste destinată copiilor, în care prinții și prințesele îți povestesc versuri care te duc către un final fericit, romanul te aruncă cu duritate dintr-o extremă în cealaltă a realității și te face să simți cu o intensitate maximă contrastul dintre tot ceea ce înseamnă ludic și matur.
Cu o structură circulară, viața falsei prințese ascunde în interiorul său un basm alcătuit dintr-o mie de versuri, în care găsești povestea Mirandei Dortloft (care primește numele în propria-i viață scrisă de Mereu da Flor). Basmul, la o primă impresie, copilăresc, are tendința să se joace cu tine și să îţi creeze iluzii întortocheate, din care cu greu îți mai găsești calea spre ieșire.
Ajungi într-o lume fictivă în totalitate, în care toate lucrurile refuză să treacă de granița ludicului. Pentru că nimeni acolo nu crește niciodată, ai s-ajungi să crezi că cel mai crud lucru din lume este maturizarea și că niciun alt monstru nu-ți poate răpi fericirea într-un mod mai barbar, decît ca atunci cînd timpul te forțează să treci prin el – „Mă rugam să nu cresc, fiindcă știam urîțenia marelui, intuiam o hidoșenie a vîrstelor, mirosurile, durerile, bolile”.
Purtînd conștiința celor care-au fost înaintea ei, Miranda știe totuși că se îndreaptă către o evoluție, deși nu și-o dorește. Face abstracție de darurile pe care vîrsta i le-ar putea aduce și trage cu toate puterile de marginile romanului în versuri, ca să rămînă în prima parte a lui, cea în care poate fi în continuare copil.
Fără să reușească, părăsește „văile de jad și sălbăție” și ajunge să fie pusă în fața faptului împlinit. Ajunge, în final, să accepte și să cunoască stările omului matur, să cunoască durerea, suferința și să se lege cu toate firele iubirii, ajungînd să contemple chiar și lucrurile cele mai tragice cu care lumea reală te face să dai piept. Te scoate din universul jocului și, știindu-te nepregătit, îți spune că oricum „știi de moarte deja când stai întins între ierburi, ai cinci ani și simți o durere venind de departe din tine, din vistieria și temnița ta cu miros de pământ răsturnat, fără să-ți spună nimeni o vorbă”, așa că nu-ți dă voie să regreți c-ați ajuns pînă aici, să vă cunoașteți.
Adaugă un comentariu