De v-a placut Maitreyi…

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la De v-a placut Maitreyi… 9

Invataturile si cultura budista au reprezentat mereu o atractie exotica, incitanta. Intelepciunea si credinta intr-o metamorfozare a eului personal cu ajutorul experientei de viata fascineaza si invita la reflexie profunda. Scriitorul si filosoful Mircea Eliade este un exemplu autohton de personalitate literara care a facut o pasiune pentru aceasta cultura. A scris Maitreyi in urma unei perioade petrecute in India, timp in care a studiat limba sanscrita si Yoga.

"Siddhartha" este rezultatul interesului altui mare om de cultura pentru invataturile budiste. Herman Hesse (1877-1962), scriitor, poet si pictor de origine germana este cunoscut pentru romanele "Lupul de stepa", "Jocul cu margelele de sticla" si "Siddhartha". Cel din urma cumuleaza o serie de experiente si trairi ale personajului principal, un baiat indian ce urmeaza un drum initiatic inspre autocunoastere si intelegere a vietii. Cuvintul "Siddhartha" inseamna "acel care a gasit menirea existentei sale" sau "cel care si-a atins scopul" in limba sanscrita si este numele protagonistului.

Actiunea se desfasoara intr-o Indie a secolului al saselea e.n. in perioada vietii lui Buddha care in roman are numele "Gotama". Siddhartha si Govinda, prietenul sau, pleaca in cautarea iluminarii interioare alaturindu-se ascetilor (pustnici). Descopera ca experienta este agregarea evenimentelor constiente traite de-a lungul vietii si ca intelegerea lor se face doar cu rabdare si introspectie. Hesse "tese" calatoria protagonistului intr-o maniera simpla, lirica, dar foarte puternica. Intelegerea si cunoasterea atit a realitatii cit si a iluminarii interioare survin in urma extragerii  invataturilor esentiale din orice experienta de viata. Siddhartha nu este un Buddha, ci un exemplu de om care se afla in cautarea propriei misiuni. Greseste, se indeparteaza de caile unei vieti neprihanite, invata sa iubeasca, descopera ce e placerea carnala, materiala, elemente ce-l indeparteaza de samsara (ciclul etern al vietii).

Totusi, personajul realizeaza ca a dobindit experienta, ca viata este cimpul de lupta al unei batalii intre bine si rau, la finalul careia binele cistiga pentru ca sufletul sa poata atinge Nirvana. Desi nu a gasit ceea ce cauta la inceputul calatoriei sale, Siddhartha descopera linistea sufleteasca prin comuniunea cu natura si prin acceptarea propriei conditii umane. Rasplata abandonarii egoismului si resentimentelor este experimentata prin intelegerea ca, desi viata se imparte in zeci de drumuri, toate conduc inapoi la origine.

Geanina SOPRON

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top