Duhul răzvrătirii

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Duhul răzvrătirii 4

„Bine ați venit în Egipt! Țara care se cheamă republică democrată și unde de 26 de ani pre­șe­din­te­le a rămas același. Și gîndește-te, da­că nu ai trăi în acea țară, dar că ar fi țara părinților tăi, căreia îi apar­ții într-un fel”.

Jasmine este duhul musulman a lui Aladdin, spiridușul care nu în­deplinește nici o dorință, ci este în permanență pus pe harță. S-a aven­­turat spre o lume a norma­li­tă­ții, dar pe care o respinge constant și o face să fie fără o identitate, ase­­­­me­nea unui hibrid. Se tot în­treabă de ce nu s-a născut italiancă. Stu­dia­­ză Dreptul la Milano, dar se sim­­te ca un apatrid. Egiptul nu mai în­seamnă pentru ea nimic mai mult de­cît „un rezervor gol”, unde „cre­a­­ti­vitatea e pusă în lanțuri, succesul e ținut pe loc. Viața întreagă se scur­ge ordonat și unsă de corupție con­stantă, nedreptăți, pile”.

În plus, Jasmine nu este dis­pu­să să renunțe la repulsia față de nunțile aranjate de părinți la o nar­ghilea. Dar cea mai bună prie­te­nă a ei abandonează facultatea pentru a se căsători, cedînd în fața „bi­go­tis­mului boieroaicelor care încă mai cred că se poate judeca in­te­gri­­tatea morală a unei fete în fun­c­ție de purtarea vălului”. Nu poate în­­țelege nici „de ce femeile mu­sul­ma­­­ne se căsătoresc și automat par să se închidă în lumea soțului care de­vine garant, tutore, tată, frate și orice altă figură autoritară posibi­lă?”. Ea ar prefera să se mărite mai de­grabă mai tîrziu, decît mai de­vre­me. Nu este nici vreo libertină du­pă cîte ar putea părea, dar a a­juns sa fie convinsă că „se a­dr­e­sea­ză (n.r. Coranul) beduinului de rînd, din sec al XVIII-lea d. Hr., băr­bos, mare iubitor al vinului de smo­chine și cu ceva probleme în a-și controla neînfrînata poftă de a se căsători cu zeci de femei”. Iro­nia ascuțită fin, o face să se simtă pu­ternică, iar băieții să o vadă ca pe o dură. Dar cum faci cînd ți se invadează intimitatea și platoșa din stofă de țestoasă se fisurează?

Cartea „Poate astăzi nu omor pe nimeni” de Randa Ghanzi ex­pe­rimentează importul de musulmani în lumea occidentală și revolta tinerilor împotriva „fun­da­men­ta­­lismului insolent”.

Irina GOCIMAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top