Emoțiile din halatele medicale
Navighează pe-o pagină de carte 14 decembrie 2015 Niciun comentariu la Emoțiile din halatele medicale 7Cînd citești cartea lui Leslie Jamison realizezi că se transformă, chiar sub ochii tăi, într-un puzzle care se formează pagină cu pagină. Confesiunile, reportajele și eseurile oscilează între viața reală a scriitoarei și între situațiile fictive neprevăzute care se-ntîmplă dincolo de granițele trăirilor sale personale.
Bazată pe accentuarea nevoii de a simți a firii umane, de cele mai multe ori surprinsă din postura pacientului, ideea cărții lui Leslie Jamison, după cum aceasta mărturisește, pare să fi pornit din experiențele trăite de către părinții săi în spitale, practicînd medicina. Autoarea se prezintă și face cunoștință cu tine încă din primele 50 de pagini, locul de întîlnire ales fiind chiar primul eseu. Cel care dă și titlul cărții, „Probe de empatie”, ridică orice umbră a curiozităţii lăsată asupra instruirii medicilor rezidenţi şi-a felului în care aceştia pot fi pregătiţi. Meseria din mijlocul căreia autoarea a ales să-şi scrie eseul se transformă chiar într-o scenă pe care actoria medicală joacă, de această dată în cuvinte, în faţa unui public treptat familiarizat cu boala, maladiile-fantomă sau stările limită care testează oamenii atunci cînd sînt puşi faţă în faţă cu simpla idee a morţii.
Empatia, văzută de actriţa medicală Leslie Jamison, plătită să mimeze diferite stadii ale durerii cu 13, 50 de dolari pe oră, „înseamnă, de fapt, să pătrunzi în suferinţa unei alte persoane aşa cum intri într-o nouă ţară – poposind pe la biroul de imigrări şi pe la vamă -, trecînd graniţa cu ajutorul întrebărilor: Ce plante cresc acolo unde eşti tu? Ce legi aveţi? Ce animale pasc pe-acolo?”. Luat prin surprindere, realizezi, încetul cu încetul, că trecerea de la o stare la alta echivalează cu trecerea de la un scenariu la altul, respectiv cu interpretarea unui caz nou. Toate scrierile, gravitînd în jurul durerii, atît fizice cît şi cea cauzată pe bază afectivă, te implică şi se transformă în adevărate provocări: cea de a te determina să devii un om mai bun, de a te convinge să-ncerci să detectezi sursa suferinţelor care te-nconjoară şi de a deveni, într-un proces de salvare continuu, părtaş la fiecare dintre ele.
Cititul transformă cartea scriitoarei americane într-o serie de reacţii emoţionale în lanţ şi reuşeşte, pînă în final, să dovedească faptul că empatia nu se rezumă doar la bifarea afirmaţiei cu numărul 31 de către actorul medical la finalul unei zile de muncă – „Şi şi-a verbalizat empatia faţă de situaţia sau problema mea” ; ci la transformarea acelui „trebuie să vă fie tare greu” într-o căutare a unei căi de-a scoate greutatea la lumină.
Adaugă un comentariu