Eșecuri cu semn de întrebare

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Eșecuri cu semn de întrebare 34

Titlu: „Monologurile neîmplinirii”
Autor: George Banu
An: 2014
Editură: Polirom
Gen: Memorii, Jurnale, Corespondență

Scena pe care sînt jucate cele mai zgo­mo­toa­se căderi profesionale este deschisă în car­tea autobibliografică a lui George Banu. În „Monologurile neîmplinirii” se întîlnesc măr­turisirile cu meditările asupra teatrului. Cu o privire mai atentă în trecutul lui, au­to­rul își completează puzzelul personal care evi­den­țiază principale eșecuri ca actor, scriitor și profesor.

Titlurile capitolelor au o rezonanță re­to­ri­că pentru autor și una care intrigă cititorul prin simplitatea lor. Dintr-un moft sau poate din lipsă de har, întrebarea „De ce nu am de­ve­nit actor?” primează în neliniștea personajului. Iar răspunsul nu întîrzie să apară, acesta ex­pli­cîndu-se fără a lăsa loc de alte in­ter­pre­tări. „Am nevoie de cuvintele mele, nu sînt apt să vor­besc cu ale altcuiva. Nu sînt actor, ca­te­go­ric, această dispoziție îmi lipsește!”. Chiar și fustrările reușește să le înece creîndu-și o sce­nă cu marionete care devine un loc de re­fu­giu. Astfel vede neîmplinirea ca o condiție a omului de teatru, împlinit fiind doar actul în sine. Așadar, pornește pe o altă cale, cea a scrisului prin care speră să-i completeze golul lăsat în urma neîmplinirii ca actor.

Prins într-un vîrtej al gîndurilor literare, unde descrierea, dialogurile și personajele nu se pot mișca sincronic, autorul se confruntă  cu un „eu”. Acesta încearcă să delimiteze astfel sentimentul de „iubire-neiubire față de tea­tru”. Prizoner într-un propriu „eu, eu, eu – ce plic­ti­seală” regăsit la Cioran, nu reușește să se ra­por­teze la cuvintele altora și ajunge să se în­con­joare de întrebarea „De ce nu am devenit scriitor?”

Venind ca o resemnare a neîmplinirii de a deveni actor și scriitor, și-a asumat cariera de profesor care s-a bucurat de cîteva reușite. Dar teama de a nu cădea într-o baltă a rigidității din care mai tîrziu afectele refulate să iz­buc­neas­că, își reprimă și această cale, de data aceasta doar în mintea sa. Deși și-a „încheiat viața activă în postura de universitar”, a­jun­ge totuși să se întrebe „De ce nu am devenit profesor?”.

Îmbrățișat de aceste întrebări, George Banu își întocmește astfel o piramidă de e­șe­curi care stă sub semnul celor trei ne­îm­pli­ni­ri ce delimitează poligonul, acolo unde teatrul primează: „Pentru că, împlinit, teatrul poate supraviețui iluziei perfecțiunii obținute la capăt de drum”.

de Cristina STAMATE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top