Evadat din civilizație
Navighează pe-o pagină de carte 4 iunie 2013 Niciun comentariu la Evadat din civilizație 7Ca să ajungi la concluzia că a te izola în sălbăticie este un gest sărit de pe fix nu îți trebuie decît să citești prefața de trei pagini a autorului. Dar ca să înțelegi adevăratul sens al experienței trăite departe de civilizație și de „nedreptățile vieții”, trebuie să parcurgi filă cu filă „În sălbăticie”. Cartea lui Jon Krakauer este mărturia unei povești adevărate, al cărei protagonist a făcut o unică greșeală în viață: s-a născut în secolul nepotrivit, căutînd „mai multă aventură și libertate decît le poate oferi societatea de azi oamenilor.”
Chris McCandless a murit în sălbăticie, dar nu a fost un incompetent. S-a aventurat pe drumurile Americii de Nord în 1990, la puțină vreme după ce părinții l-au văzut fericit cînd își ridica diploma de absolvire a facultății. Ochii îi trădau însă o cu totul altă bucurie. Știa că va pleca în scurt timp la drum. A bătut astfel doi ani la pas traseele zgrunțuroase și prăfuite, pînă cînd și-a găsit în sfîrșit locul în care se putea izola complet de oameni. „Pășesc acum în sălbăticie.” Sînt ultimele cuvinte scrise unui cunoscut, însă nu știa la acea vreme că nu se va mai întoarce printre cei întîlniți pe parcursul călătoriei sale. Chris știa la ce se expune încă din momentele în care a decis să ia cu el doar patru kilograme de orez și cărți pentru a recunoaște plantele comestibile. Voia să se descurce doar cu ceea ce natura îi putea oferi.
Biografia ultimilor săi ani din viață a fost scrisă din cuvintele celor care l-au cunoscut pe străzi pustii, l-au luat în camioanele sau mașinile lor pentru a-l aduce cu un pas mai aproape de ținutul în care voia să-și piardă urma: Alaska. Autorul i-a căutat pe cei care l-au lăsat la poarta pustietății, aceia care au fost îndemnați de McCandless să fugă cît mai departe de viața lor confortabilă și conservatoare. Însă aflăm și părerile celor care l-au blamat pentru ceea ce au crezut ei că este o decizie prostească și copilărească.
În paralel cu scrisorile de la oamenii care îl învinuiesc pe Chris putem citi printre rînduri pasiunea autorului pentru curajul lui McCandless. Krakauer trasează cu o mînă fină povestea americanului, cu minuțiozitatea celui care a trăit la rîndul lui printre ghețurile reci și pustietatea descurajantă. Însă nu ne ghidează și propriile judecăți despre tînărul singuratic, pe care sîntem liberi să ni le formăm după ce am închis cartea la finalul celor 234 de pagini. E greu de decis dacă să îl învinuim sau să ne înclinăm capetele, ridicînd din umeri înțelegători.
Adaugă un comentariu