Fără curaj, în România

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Fără curaj, în România 7

Dan este un băiat pentru care cei 27 de ani pe care îi are nu înseamnă nimic. Duce o viață mizeră alături de mama lui, profesoară de limba ro­mâ­nă, văduvă, într-un apartament în care și subvenția pentru căldură e greu de obținut. Își întreține talentul literar cu doze de alcool administra­te zilnic, în aceeași crîșmă din Bo­to­șani, la aceeași masă.

„Urbancolia” lui Dan Sociu cre­ează o lume în care personajul principal duce o viață anevoiasă, condimentată cu cîteva metehne ale realității actuale: vodca conține sodă caustică, cărțile devin din ce în ce mai obositoare, iar femeile sînt doar un ideal căci „tu ești, Duțule, dintre cei care o să rămînă totdeauna spectatori”. Pen­tru protagonist, viața nu e un canon pe care trebuie să-l ducă la bun sfîrșit, ci o haină aruncată în cui, e explorare lipsită de orice inhibiție a plăce­rilor lumești. Scrie povestioare pentru o revistă, are un volum de poezie scos la 23 de ani, dar cu toate astea simte că n-a realizat nimic.

Aerul cotidian al cărții e impregnat de apariția unei femei pe nume Diriga, care, cu a ei senzualitate, îi con­vertește gîndurile lui Dan într-un sanctuar de fantezii. Dar fanteziile îi sînt complicate de apariția aproape hollywoodiană a iubitului american, Derrin, venit în oraș pentru o misiune CIA. Derrin folosește ca aco­pe­­rire pentru operațiunea sa numită „Eminescu” un post de televiziune cum­părat pentru iubita lui, la care îl angajează pe Dan. Astfel, femeia de­vi­ne o tușă realistă trasată cărții, un personaj care capătă motivație, lucruri care nu-l împiedică însă pe poet să-și creeze scene năbădăioase în minte de fiecare dată cînd Diriga îi apare în cale.

Dar dispariția misterioasă a enigmaticului personaj feminin îl face pe protagonist să-și blocheze gîndurile numai către ea. Cu toate astea, Dan e proiectat mai apoi într-o realitate în care renunță la clișeele contempora­nului românesc transpuse într-o dez­ordine morală înecată în alcool și tră­iește o viață în care succesul e ga­ran­tat, iar femeile nu trebuie să fie perfecte pentru a fi iubite. Totul, însă, re­dat sub forma unei pozne literare, pe cît de ironică, pe atît de reală, bur­du­șită cu descrieri aproape imposibil de imaginat.

Iuliana LEONTI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top