Icoanele copilăriei, sub zăpadă
Navighează pe-o pagină de carte 31 martie 2014 Niciun comentariu la Icoanele copilăriei, sub zăpadă 18
Titlu: „La noi, cînd vine iarna”
Autor: Mircea Diaconu
An: 2013
Editură: Polirom
Gen: Ficțiune
Nu putea ști un copil ce-nseamnă obsedantul deceniu. Pînă la urmă, în anii ’50 sau mai devreme, chiar și mai tîrziu, pentru el bucuria ar fi-nsemnat, blajin, tot datul cu sania de 40 de ori pe zi, cîrnații proaspeți de sărbători, frigul, dorul de căldură și colinda. În cartea scrisă de Mircea Diaconu în 1980, reînsuflețită de Editura Polirom acum, „la noi, când vine iarna” nu se face doar frig, ci se străpung toate amintirile cu parfumuri care se lipesc de nări și de suflet și leagă simțurile toate laolaltă.
Acum mai bine de 30 de ani, cartea nu putea fi decît proză pentru copii, altfel nu și-ar fi găsit locul pe nici un raft. Pentru că numai așa putea fi înghițită o poveste despre zăpezi care iau părinți în închisoare, despre boli viermănoase care nasc vise nesfîrșite, monstruoase, despre fericirea îmbrăcată simplu, dar plină, rotundă, îmbujorată. În croiala scriiturii lui Diaconu, însă, stau ascunse tulburătoarele ape ale unor vremuri cenușii, pe care copilul narator le citește, totuși, în altă cheie. El vede limpede și, iarna, aude mai bine, mai clar. Își vede rudele plimbîndu-se prin curte și prin casă, îngrămădind în bagaje gustul muncii, al toamnei. „Nu înțeleg de ce trebuie să existe rude și, dacă tot există, de ce trebuie să le dăm noi nuci și fasole bălțată. De ce e tata la închisoare, de ce ne cade gardul (…), de ce sînt eu atît de singur, între umbre și icoane?”
Copilul cu simțurile aprinse, îndrăgostit de Alunița Cristescu, fata cu mîini mici și calde care-l liniștesc, e un suflet larg în care se adună, la căldură, tablouri pictate cu ochii. Are defectele unui frate mai mic, căruia i s-a spus prea des „nu știi, te învățăm, nu poți, te ajutăm, nu vrei, te obligăm”, iar gîndurile lui taie în felii subțiri o realitate bogată, sățioasă, descrisă cu un umor firesc de autor. Un umor aproape accidental, pentru că micul povestitor nu glumește, ci construiește binele, frumosul și fantezia din urîtul și răul pămîntului pe care calcă în curtea lui, la țară. „La noi, cînd vine iarna” are strălucirea și grația unei autobiografii scrise dintr-o singură răsuflare, dintr-un oftat în care și lacrimile și iubirea și frigul sînt o nesfîrșită și gingașă boală.
Adaugă un comentariu