Ideologia care a știrbit libertatea
Navighează pe-o pagină de carte 16 martie 2015 Niciun comentariu la Ideologia care a știrbit libertatea 15Cînd vezi pentru prima dată cartea cu copertă roșie, nu ști ce te atrage mai întîi. Ori numele celor trei autori fixate aproape în centrul paginii, ori titlul incitant și îngroșat din josul acesteia. Sub semnătura lui Pleșu, Liiceanu și Patapievici literele s-au adunat ca un deget care apasă pe buba plină de puroi a amintirii comunismului. Cartea este compusă din patru texte scrise în ani diferiți și publicate sau rostite cu diferite ocazii. Printre altele, scriitura lui Andrei Pleșu încearcă prin Emmanuel Terray să explice comportamentul unui om care a crezut toată viața că marxismul va rămîne o ideologie valabilă. E dificil să le arați unor astfel de oameni că întreaga viață și-au risipit-o prinzînd fluturi și nu vor accepta niciodată adevărul, poate chiar vor reacționa neplăcut. Intitulat „A treia zi a comunismului”, textul reliefează cum cei din Vest refuză memoria celor din Est.
Aproape aceeași idee o explică și Liiceanu. El adresează o serie de întrebări și nelămuriri asupra celor care au stat; au îndurat atrocitățile comunismului și care le deplîng sau rememorează cu inconștiență și nostalgie acele vremuri. Capitolul eponim explică componența titlului: „spiritul sucit stă cu fața către ceea ce are doar aparența adevărului. Răsucirea este anularea unei suciri, în vederea revenirii minții în postura optimă de a percepe adevărul”. În cel de-al doilea text al autorului prinde contur o mînă de gînduri, de frustrări, neînțelegeri și uitare nejustificată. „De ce tac toți cînd vine vorba de anii aceia?”, întreabă acesta simțindu-se părăsit de semeni. Autorul încearcă să înțeleagă cine ține lanțurile tăcerii, ne face să ne gîndim la cei care vorbesc despre comunism fără să îl fi trăit, care îl glorifică spunînd că atunci erau de toate, fără a ști ce însemnă să stai la coadă pentru mîncare cu porția.
Ultimul text a lui Patapievici încheie într-o notă armoniaoasă, precum discursurile ținute de antici. Asta după ce face o trecere în revistă a amprentei pe care regimurile totalitare a last-o asupra noastră. Și cea mai neliniștitoare constatare este că, spre deosebire de regimul nazist care și-a pierdut din susținători, comunismul este încă viu și chiar „brand-uit”.
Deși diferite, textele se îmbină perfect, ca un puzzle care face apel la conștiința celor care au au gustat din amărăciunea regimului, a ideologiei, care tac cînd ar trebui să vorbească sau care uită înainte de a-și aminti. Autorii scocioară cu penița faptul că Vestul refuză contopirea cu Estul, că oamenii s-au trezit cu libertatea în brațe fără a ști cum să o folosească și că după 50 de ani, încă nu am re1ușit să deschidem ochii ca societate.
Titlu: „O idee care ne sucește mințile”
Autor: Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu și Roman Patapievici
An: 2014
Editură:Humanitas
Gen: Estetică
Adaugă un comentariu