In dialog cu subconstientul
Navighează pe-o pagină de carte 10 decembrie 2008 Niciun comentariu la In dialog cu subconstientul 19Romanul "Cel care cheama ecoul" al lui Richard Powers, cistigator al National Book Award, in anul 2006, la categoria Fictiune, este focalizat in jurul unui caz medical, subiectul cartii se ramifica in directii pe care cititorul le identifica in functie de perceptia sa. Misterios, palpitant, socant, realist, cartea reprezinta o opera contemporana de succes. Abordarea priveste domenii ca psihicul uman, sufletul, emotiile, simturile si subconstientul.
Intr-o noapte de iarna, pe un drum din Nebraska, Mark Shulter, personajul principal, sufera un accident de masina. In urma acestuia intra in coma. La cei 27 de ani, aflat pe patul de spital, aproape mort, este vegheat de sora sa mai mare, Karin. Desi doctorii nu ii dadeau sanse, Mark reuseste sa iasa din coma.
Urmeaza o perioada de luni de zile de recuperare, cu ajutorul surorii sale. Cind pare a-si fi recapatat puterile, incepe sa se comporte bizar nerecuoscind-o pe Karin ca sora sa. Mark crede ca ea e o impostoare care seamana, se poarta si vorbeste ca cea cu care a crescut de mic. In urma unei investigatii a doctorului Weber, protagonistul este diagnosticat cu sindromul Capgras. Aceasta boala este una psihica si se manifesta prin respingerea persoanelor dragi ca fiind alte persoane. Subiectul continua cu cercetarile doctorului, care incepe sa isi piarda la rindul lui mintile asupra bolii lui Mark si cu suferinta lui Karin de a fi respinsa cu fermitate de cel pentru care a renuntat la viata sa pentru a-l ajuta sa-si revina.
Romanul abunda in situatii enigmatice, hilarul si suspansul jucind un rol important. Richard Powers construieste pasaje care exprima intens sentimentele care rod personajele principale, monologuri ce depasesc vocea gindului si patrund in locuri ascunse ale mintii.
Geanina SOPRON
Adaugă un comentariu