Începuturi de fantasme
Navighează pe-o pagină de carte 19 ianuarie 2014 Niciun comentariu la Începuturi de fantasme 5
Titlu: „Negustorul de începuturi de roman” Autor: Matei Vișniec An: 2013 Editură: Cartea Românească Gen: Eseu, Biografie
„Iată punctul de plecare al romanului meu, în care încerc să observ evoluția unui nou tip de drog social: dependența de iluzia începutului. Și de ce să nu scriu, într-o lume în care doar începuturile sînt tentante, un roman format numai din începuturi?”
„Negustorul de începuturi de roman” este o carte în care genurile publicistice se îmbină, se contopesc și se ajută reciproc, asemeni unui preparat culinar. Un roman eseu, presărat din cînd în cînd cu versuri, cu epistole sau elemente biografice, acesta impresionează prin profunzimea ideilor, dar și prin abstractul lor. „Să nu fiți uimit dacă într-o bună zi librăriile nu vor mai vinde romane, ci computere concepute să scrie romane, în funcție de fantasmele dumneavoastră secrete. Toți vom fi scriitori”, ne avertizează Matei Vișniec.
Aproape obsedat de începuturi, cu „o foame de începuturi”, autorul consideră că societatea de astăzi evită să vadă profunzimea lucrurilor, că aceasta este dependentă de „o plăcere de a surfa pe suprafața vieții”.
În prima parte a romanului Vișniec amintește de fratele său în umbra căruia i s-a desfășurat întreaga copilărie și care i-a fost mentor, după cum spune autorul, a ajutat la educarea și formarea sa mai mult chiar decît părinții săi. Scriitorul revine mereu la acest subiect, îl tratează în diferite forme, în diferite genuri literare și de fiecare dată pare a descoperi o altă latură a sa. La început pare a se revolta, că încearcă să-i mustre pe cei care l-au comparat mereu cu fratele său și că vrea să evadeze din această închisoare a comparațiilor. Regretele sale se transformă treptat însă în recunoștință și, asemeni unui drog, simte nevoia de a fi privit din umbra fratelui său mai mare.
Visul și imaginarul iau locul lucrurilor concrete în partea a doua a romanului. Nu se mai știe nici cînd, nici unde și, uneori, nici măcar cine. Capitolele sale devin vise reținute doar pe jumătate, vise deranjate de o trezire prematură ori murdărite de o conștientizare a lor. Pare o luptă a imaginarului cu realitatea, unde personajul negativ este mereu lumea în care trăim.
Totuși în cartea lui Matei Vișniec nimeni nu cîștigă, nici realul și nici visul, nici cei buni și nici cei răi, căci totul este doar un început de roman și nimic mai mult.
„Oare ce ne lipsește în aceasta lume ca sa fim atît de dispuși să luăm totul de la început, iar și iar, cu un fel de veșnică speranță că secvența urmatoare va fi mai bună, eventual mai distractivă, mai excitantă? ”
Andrei MIHAI
Adaugă un comentariu