Întîlnire pe Turnul Sincigaților
Navighează pe-o pagină de carte 5 mai 2014 Niciun comentariu la Întîlnire pe Turnul Sincigaților 12Titlu: „Adio, dar mai stau puţin”
Autor: Nick Hornby
An: 2014
Editură: Humanitas
Gen: Ficțiune
Titlul tradus în română și coperta care este împrumutată de la film, pot induce o idee greșită despre carte. Nu-i vorba despre un final fericit sau niște povești de dragoste, Nick Hornby deschizîndu-ne din primele pagini o scenă care captează imediat atenția. În ultima seară din an, patru personaje, patru povești, se nimeresc pe acoperișul lui Topper’s House (cunoscut și ca „Turnul Sinucigașilor) din Londra. Acestea nu sînt venite să ciocnească pahare de șampanie, ci să se sinucidă.
Plimbîndu-ne prin papucii și perspectivele fiecăruia, autorul îi lasă pe sinucigași să ne spună care sînt problemele lor și de ce vor să se arunce de pe clădire. Primul e Martin, un fost moderator de televiziune, rămas și fără familie și fără slujbă, a cărui reputație i-a fost pătată de ziarele care l-au prins că a dormit cu o fată de cinsprezece ani. Apoi e Maureen, o mamă care în ultimii 25 de ani a trebuit să aibă grijă de fiul ei, care este o legumă, femeia realizînd că nu are nici măcar o slujbă, un prieten sau un hobby care să-i ocupe timpul. Cel mai tînăr dintre personaje este Jess, fiica unui politician, vulgară și instabilă, care trăiește în umbra surorii sale dispărute. Cît despre rockerul JJ, acesta le spune tuturor că suferă de CCR (o boală fictivă), cînd de fapt vrea să se sinucidă pentru că formația sa s-a destrămat și nu o să-și mai poată îndeplini visul de a deveni o vedetă rock.
Imediat intervine o problemă și fiecare realizează că n-ar vrea să fie nici primul, dar nici ultimul care se aruncă de pe clădire. Discutînd la o felie de pizza, aceștia decid să o ajute pe Jess, pentru ca mai apoi, de Valentine’s Day să termine cu toții ce au început.
Pe parcursul celor 220 de pagini, unul dintre atuurile autorului este că știe cînd și cum să te facă să chicotești ca un maniac, cu mostre de umor negru bine închegate și neașteptate. De asemenea, e de apreciat că Hurnby nu a încercat să pună povestea într-un glob impermeabil de cristal în care personajele ajung să se împrietenească între ele și să scape de probleme. Ci dimpotrivă, iar legătura pe care ei o păstrează pînă la final poate părea, din păcate, chiar un pic forțată și împinsă de la spate de autor. Cît despre haosul din viețile celor patru, acesta nu se simplifică și nici nu cade în ridicol, cuiele rămînînd bătute în toacă. Singura problemă mai semnificativă pe care „A Long Way Down” pare să o aibă totuși e că atunci cînd devine puțin sensibilă și scoate în evidență unul dintre personaje, celelalte trei par că se înghesuie și ele pe același scaun și nu-l lasă pe cel aflat în lumina reflectoarelor să-și termine replica. De aceea, volumul lui Nick Hornby își cam pierde caracterul dramatic și rămîne mai mult drept o comedie morbidă.
Adaugă un comentariu