Între Obama și Demonozeu
Navighează pe-o pagină de carte 7 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Între Obama și Demonozeu 1Deși mulți ar fi tentați să se gîndească la Valea Cucamonga, din California, numele cărții lui Iulian Tănase este dat de cuvîntul indian ce se traduce drept un „loc nisipos”. „Cucamonga” adună într-un burete lirico-epic suprarealist: consumerismul, banaliatea, experimentalul și filosofia unei lumi mult mai reale decît este ea în realitate, autorul clădește, de fapt, o lume „superrealistă”.
„Best Sailor” este un poem critic, în proză, ce se întinde pe șapte subcapitole, în care sînt descrise poveștile celor mai bine vîndute vo-lume din Statele Unite ale Americii. O sută de cărți repovestite și reimaginate, care integrează pînă și figura președintelui american Barrack Obama. Peste tot guvernează Best Sailor, un răufăcător bun care atacă aceste „cărți anti-intelectuale”.
Versurile devin povestiri cu tîlc „despre orice” nimicuri importante: „Despre visele unora plătite de alții”, „Despre importanța ficușilor în viața călătorilor”, ori „Despre pasărea care își ia zborul din om”, sînt doar cîteva din cele 19 povestiri ale capitolului. Nonsensul este peste tot, într-o lume în care eroii își fac singuri rău pentru a mai fi o dată eroi. Tehnica trăiește și respiră, natura devine un corp uman gata să fie disecat, iar umanul stagnează urmărind „știrile la televizor”. Analizele experimentale pe Dumnezeu, valurile ca obiect de studiu la anatomie, sînt teme ce oscilează între știință și suprarealism.
Următoarele două capitole sînt poeme în proză ce urmăresc cînd „iubitevitrege”, cînd „iubitefizice”, fără să mai vorbim despre ilarul din „Unul dintre domnișoara W și doamna Kuttare”.
„Cucamonga” lui Iulian Tănase sfîrșește într-o notă optimistă, chiar veselă, în care „Tratatul de metafizică” al lui G. W. Leibniz devine o parodie în 90 de versuri. O biblie a principiilor răului în viață, „Demonadologia” îl are pe Demonozeu, care face lumea, „cea mai rea lume posibilă”. Însă, între Obama și Demonozeu nu este decît un fericit loc nisipos.
Laura-Elena BEJINARIU
Adaugă un comentariu