Jurnalul beției albe
Navighează pe-o pagină de carte 15 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Jurnalul beției albe 6„Faptul de a-mi recunoaște greșeala nu înseamnă că mă consider vinovat. Slăbiciunea și nefericirea nu înseamnă numai decît vină.” Astfel își începe poetul romantic britanic Thomas de Quincey „Confesiunile unui opioman englez”, o carte-șoc pentru „spiritul englez” conservator al epocii (anii 1820).
Autoproclamat „papă al bisericii opiului”, autorul a început să ia laudanum la vîrsta de nouăsprezece ani pentru a-și potoli durerile de dintîi și a devenit dependent de opiu pînă la sfîrșitul vieții.
Pe parcursul celor aproape 300 de pagini, autorul face un amalgam literar din descrierea societății engleze, pornind de la universul micii nobilimi, ajungînd la mahalalele Londrei, unde adolescentul fugar a trăit o vreme, trecînd prin chinurile și plăcerile cauzate de consumul opiului. De la o pagină la altă întîlnim divagații literare, filosofice sau teologice (pentru că Thomas de Quincey se vrea a fi un erudit), viziuni sau tripuri cauzate de „beția albă”, autorul scuzîndu-se că aceste viziuni, în care se amestecă imagini ce provin din spectrul groazei cu peisaje fals edenice, nu pot fi redate fidel în cuvinte. Cuvintele devin neputincioase în fața imaginației care o ia razna.
Neputincioasă este și voința omului în fața unui medicament precum opiul, pe atunci legal, considerat a fi secretul fericirii: „Acesta este leacul pentru toate suferințele și necazurile omenirii; acesta este secretul fericirii descoperit dintr-o dată după ce timp de sute de ani filozofii s-au chinuit să-l afle; acum fericirea poate fi cumpărată cu un penny și purtată în buzunarul hainei; extazul este încătușat cu un dop într-o sticluță de jumate.”
„Confesiunile unui opioman englez” este una din primele cărți scrise despre consumul drogurilor și a influențat scriitura unor autori importanți din literatura universală ca Wilde, Gogol, Poe, sau Baudelaire.
Bogdan FEDEREAC
Adaugă un comentariu