Jurnalul unei duminici în familie
Navighează pe-o pagină de carte 4 noiembrie 2013 Niciun comentariu la Jurnalul unei duminici în familie 6În spatele încrederii pe care o arată din fotoliul de moderator al emisiunilor televizate, Mihaela Rădulescu e, în cartea sa „Despre lucrurile simple”, ca o vedetă abia trecută de pubertate. Sinceră, însă fără aplecare spre literatură. „Îmi place să scriu – o foaie albă mă concretizează, mă face să mă exprim așa cum n-o pot face vorbind liber.” O frază pe care, cei care au deschis măcar o dată blogul vreunei școlărițe, au întîlnit-o precis, în alte forme.
În „Pierdut vis. Mă declar nul…”, primul capitol al cărții, Mihaela vorbește despre vise și despre faptul că fericirea poate fi aflată doar atunci cînd acestea se îndeplinesc. Lucrurile prezentate în paginile cărții par banalități, cum ar fi exemplele „din viața unor prieteni”, ce „au reușit” sau „și-au depășit condiția”, iar vedeta de televiziune are o neîmplinire: nu și-a urmat micile toane din adolescență. Recomandată a fi o operă dedicată „femeii obișnuite”, autoarea pare să uite de problemele simple cu care se confruntă cititoarele ei, de grija zilei de mîine.
Capitolul „La 30 de ani… femeie“ este cel mult un articol cu sfaturi pentru doamnele care trec prin criza vîrstei de mijloc.
Capitolul „La 30 de ani… femeie” este cel mult un articol cu sfaturi pentru doamnele care trec prin criza vîrstei de mijloc. Însă, în acesta stau îmbinate pasaje mult prea lirice și siropoase care se îndepărtează de povețele de viață cu care începuse capitolul. Pare că își caută scuze pentru propriile alegeri și propriile eșecuri, sfătuind cititorii să urmeze cale pe care ar fi vrut să o aleagă și ea. În „Wonder Woman sau femeia între taior și capot”, Mihaela Rădulescu condamnă „femeia-rucsac”, femeia întreținută, aceea care alege să fie o povară rămînînd acasă și alegînd să-și crească copiii. Se dă exemplu pe sine, dă exemplu reușitele ei și ale prietenelor sale și arată că femeia modernă nu poate fi îngrădită de asemenea lucruri „demodate” precum familia. Această afirmație însă contrazice lucrurile spuse tot de ea în primul capitol, în care explica faptul că un sprijin financiar pentru „cel drag” este de înțeles și de lăudat.
Plină de contradicții, „Despre lucruri simple”, este într-adevăr, o carte care nu emite pretenții. Un jurnal, un blog adolescentin confuz sau cel mult un volum motivațional scris în grabă, fără coerență sau un șir logic.
Adaugă un comentariu