Karl reMarks, parodia presei superficiale
Navighează pe-o pagină de carte 1 aprilie 2019 Niciun comentariu la Karl reMarks, parodia presei superficiale 40Cînd e întrebat unde e Orientul Mijlociu, Karl Sharro răspunde „între Egipt, Iran, Yemen, Turcia și Muzeul Britanic” și îi ia în derîdere pe cei care spun că în regiunea asta granițele au fost trasate fără a lua în considerare etniile. „După principiul ăsta, vechiul cartier al bunicii mele din Bagdad ar fi patru țări diferite.”„Apoi Dumnezeu a creat Orientul Mijlociu și a spus «Să fie știri de ultima oră»”, apărută în 2018, e o cărticică, de fapt, cu doar 120 de pagini mici cu glume și caricaturi culese din activitatea online care l-a făcut celebru pe Karl Sharro, arhitect și scriitor libanez-irakian carea colaborat cu publicații precum The Independent, Foreign Policy, Politico sau The Atlantic.
La fel ca avatarul său online, Karl reMarks, cartea e un comentariu – de multe ori satiric – politic, social și cultural asupra lumii occidentale și a felului în care aceasta și mass-media văd și tratează Orientul Mijlociu, dar și asupra propriului loc de origine, autorul fiind acid față de ambele părți. Karl este și cel care a scris celebra „Scurtă frază care descrie ISIS” , un mic text, de fapt, în care ironizează atitudinea de multe ori simplistă cu care tratează jurnaliștii occidentali evoluția grupării extremiste. Un clip realizat în colaborare cu Channel 4 News, în care Karl citește textul, a adunat doar pe Facebook 1,7 milioane de vizualizări.
Conținutul cărții e împărțit în capitole precum „Geografia pentru proști”, „Cum dăm știrile de ultima oră”, „Importuri și exporturi” sau „Extremismul: un studiu”.Cartea e presărată cu hărți și diagrame, una serioasă, alta mai în glumă, dar fiecare făcînd trimitere la o realitate legată de regiunea din care vine autorul, precum o hartă comparativă cu invaziile occidentale asupra Orientului mijlociu și invers (spoiler: primele sînt mult mai multe).
Cînd săgețile sale nu sînt îndreptate împotriva politicienilor, mass-mediei sau prejudecăților culturale, rămîne umorul negru, precum „V-ați putea întreba de ce Orientul Mijlociu apare așa des la știri. Regiunile lumii participau la concursul «Cine va găzdui apocalipsa» și ei au cîștigat.”
„Lumea în sfîrșit a realizat că britanicii improvizează de secole”, spune Karl, în contextul Brexit. Chiar dacă cartea asta poate părea, la început, o colecție de statusuri și atît, conținutul său scurt e, de fapt, foarte cuprinzător.
Nu o să te învețe tot ce trebuie să știi despre lumea asta și ai nevoie de un oarecare background ca să-i înțelegi glumele și trimiterile, dar dacă ai răbdare să te documentezi despre personajele și evenimentele menționate cu siguranță o să termini lectura cu un bagaj de cunoștințe mai bogat despre Orientul Mijlociu și atitudinea superficială a Occidentului în relație cu acesta.
Adaugă un comentariu