Libertatea cîștigată cu sînge
Navighează pe-o pagină de carte 9 octombrie 2014 Niciun comentariu la Libertatea cîștigată cu sînge 5Veronica Roth a ajuns în atenția publicului român abia după ce filmul „Divergent” a ajuns pe marile ecrane, la începutul acestui an. Scriitoarea a început să scrie primul roman din seria „Divergent”, care poartă și numele întregii serii, după un program de cursuri de scriere creative la Universitatea Northwestern. La apariția celei de-a treia cărți, în 2014 în România, „Allegiant”, drepturile pentru film erau cumpărate la toate cele trei volume, iar ea devenise best selling author al „New York Times”.
În ultima porțiune din universul post-apocaliptic descris în trilogie, „Alliegiant”, călătoria lui Tris va înceta să devină una de explorare, în care aceasta încearcă să realizeze și să înțeleagă lumea din jurul ei, și va deveni una de schimbare, în care ea devine factorul care va modifica pentru totdeauna viețile oamenilor din experimentul Chicago.
Probabil fără să vrea, autoarea reușește în acest al treilea volum să dea peste cap mult din ceea ce a construit în primele două, la nivel de poveste și construcție a personajelor. Four devine un caracter slab, pe alocuri indecis și impersonal, bîntuit de teama că este diferit, dar nu așa cum era în Chicago, cînd a ajutat-o pe mama sa să dea jos facțiunile, cînd diferit însemna special. Pentru el, în noua lume în care se află, diferit înseamnă „mutant“, cu genele alterate de către generațiile de dinainte sa, în încercarea de a crea genetic omul lipsit de caracteristicile negative, cum ar fi violența.
Pare o poveste alambicată, însă prin intermediul personajelor, Virgina Roth reușește să îi dea o cursivitate pe alocuri enervantă. Nu se oprește asupra felului în care personajele reușesc să reacționeze, pentru prima dată, cu lumea în care se află, ieșind din gardul care înconjoară experimentul Chicago, ci trece direct asupra cruciadei lor de a-i salva pe cei dinăuntru. Aș vedea ca obișnuirea, ca trecerea de la o lume pe care o știai bătută în cuie la una complet diferită ar trebui să dureze mai mult de cîteva capitole și, respectiv, cîteva zile.
Finalul este însă unul dramatic. Fără a dezvălui prea mult din el, moartea mamei sale din prima carte, în care această o salva în timpul atacului Erudiților, accentuată în film mai puțin decît în carte, capătă un alt sens și, pentru prima dată de la începutul volumelor, normalitatea pare să se așeze deasupra unui Chicago eliberat.
Adaugă un comentariu