Melancolie de-o vară
Navighează pe-o pagină de carte 28 martie 2016 Niciun comentariu la Melancolie de-o vară 12
Primul roman publicat vreodată de Murakami, în 1979, coincide cu cel care deschide și trilogia care l-a consacrat – aceasta începe cu „Ascultă cum cîntă vîntul”, continuă cu „Pinball, 1973” și se termină cu „În căutarea oii fantastice”. Autorul dă startul poveștii sale episodice printr-o doză puternică de melancolie, în care actor principal pare să fie chiar el.
„Bineînțeles, atîta vreme cît cauți să tragi învățăminte din orice, parcă nu te mai apasă așa rău faptul că îmbătrînești” – cu astfel de constatări își începe naratorul contextualizarea temporală și spațială a acțiunilor sale următoare.
Avînd în jur de 20 de ani, el se-ntoarce înapoi acasă din Tokyo, de la facultate, în vacanța de vară și alături de prietenul său, Șobolanul, creează un fel de echipă de promovare a nostalgiei în locurile sale natale. Acest al doilea personaj important al narațiunii sale se transformă într-unul misterios, pe alocuri absurd, așa cum Murakami și-a obișnuit cititorii și pînă s-ajungă la această nouă traducere a sa. El provine dintr-o familie bogată și, deși are o situație financiară care-i permite accesul la orice formă de educație, alege să se răzvrătească împotriva sistemului, nemulțumit de tot ce-l înconjoară la facultate. El citește din autori intelectuali consacrați și învățăturile pe care pare să le extragă, uneori, numai în timpul său liber, par totuși să-l marcheze și să-l ghideze în decizia sa de-a renunța la școală și de-a deveni, de fapt, scriitor.
Parcă pentru a echilibra balanța pe care deja s-a ridicat un tînăr personaj paradoxal, în primul său roman, autorul pare să întruchipeze aproape opusul acestuia. Deși atras de-aceleași lucruri sensibile și intelectuale, el pare să-și permită să ofere cititorului o imagine mai obiectivă asupra a tot ce-l înconjoară. Își oferă luxul de-a fi doar un fin observator al celor pe care-i întîlnește și chiar cel de-a se îndrăgosti puțin cîte puțin de cîteva personaje feminine, care, totuși, dau repede bir cu fugiții din paginile sale.
Fără a avea un final care să te marcheze, cartea lui Haruki Murakami lasă loc unei continuări neîntîrziate – prezintă succint soarta tuturor personajelor și te invită, parcă, să te întîlnești cu ele și-ntr-o altă zi, între alte coperți.
Adaugă un comentariu