Mierea și prețul borcanului
Navighează pe-o pagină de carte 26 ianuarie 2018 Niciun comentariu la Mierea și prețul borcanului 17Lunea trecută a avut loc Gala Tinerilor Scriitori, iar premiul „Tînărul scriitor al anului 2017” i-a revenit lui Tudor Ganea pentru „Miere” și-a fost un premiu cîștigat pe bună dreptate. O carte cu o asemenea structură și o proză atît de complexă rar am citit în ultima vreme și mare mi-a fost mirarea s-o descopăr chiar semnată de unul dintre scriitorii tineri ai României. Ce te face complet năuc, dacă ai să te apuci să citești „Miere”, e contrastul aproape flagrant dintre cursivitatea frazelor și conținutul lor. Dacă exprimarea lui Tudor Ganea e facilă, sinceră, plină de cuvinte din popor, arhaisme și regionalisme, ideile lui întrec orice limită pe care așteptările tale ar putea-o avea. Mai mult un scenariu absurd de film, decît o proză divizată în două părți, cartea lui Tudor Ganea este una dintre aparițiile ultimilor ani pe care chiar n-ar trebui s-o ratezi.
Cele două părți ale cărții, „Afară” și „Înăuntru”, sînt spații ce delimitează lucrurile care se petrec în viața lui Radu în afara satului Mireni și, mai apoi, în interiorul său. Felul în care ajungi să descoperi în Radu un autor te face să te întrebi unde anume a simțit Tudor Ganea că i se întretaie caracteristicile cu cele ale tînărului și cu ce anume poate fi comparat, din biografia sa, faptul că viața lui Radu depinde numai de un singur lucru – care este și laitmotivul întregii lucrări – mierea. Stelu, un alt personaj important al cărții, pare că se identifică pe alocuri cu cititorul, iar viața sa care oscilează dintr-o extremă într-alta, în funcție de condeiul lui Radu, se aseamănă cu ceea ce faci tu, atunci cînd îl citești pe Ganea. Comparațiile ar putea să ți se pară deplasate însă în fața unei astfel de creativități, pe care n-ai fi bănuit-o, interpretările pot să-ncerce să fie pe măsură.
Un alt lucru care face cartea lui Ganea una care să-și merite locul în topul personal este chiar faptul că autorul nu se ascunde deloc. Te lovești, în capitolele lui, de numeroase pasaje descriptive în care poți identifica nenumărate soiuri de elemente arhitecturale, care trădează cealaltă mare pasiune a scriitorului și meseria. Supranaturalul, lejeritatea scrierii, structura și, peste toate, detaliile, a căror importanță o vei aprecia numai cînd vei săvîrși cititul – toate fac „Mierea” lui Tudor Ganea una dintre cele mai dulci din borcanele scriitorilor contemporani, care de data asta nu s-au spart, într-o hărmălaie, ci-au fost cumpărate la un preț cu care, în sfîrșit, piața literară românească se poate mîndri.
Adaugă un comentariu