Moarte pe patul de dragoste
Navighează pe-o pagină de carte 10 noiembrie 2014 Niciun comentariu la Moarte pe patul de dragoste 12Iluziile nu ţin de foame. Acest fapt este bine evidenţiat în „Sfîrşitul geloziei şi alte povestiri” de Marcel Proust. Istorisirile tandre şi descrierile detaliate se încrucişează cu dialogul care dinamizează întreaga acţiune.
Sînt abordate teme ale iubirii, ale morţii, ale timpului.
Personajele se sustrag condiţiei lor, iar încercarea de a aparţine unei alte lumi, îi duce de cele mai multe ori la pierderea substanţei care îi defineşte ca oameni.
Moartea este surprinsă prin ochii unui copil care, obişnuindu-se cu imaginea ei, devine imun cînd o întîlneşte în chipul unchiului său. În faţa ei uiţi toate momentele neplăcute ale vieţii, iar persoanele dragi îţi inundă amintirile. Gustul acesteia îl simţi abia atunci, cînd ştii că nu mai ai cum să o primeşti înapoi.
Autorul nu se limitează doar la înfăţişarea unor întîmplări, ci abordează şi teme filosofice, utilizînd numele de Augustin ca o trimitere către Sf. Augustin, filosof care a trăit între anii 345-430 d.H. pentru a sugera înţelepciunea. El îi oferă sfaturi tinerei Violante care, în încercarea de a descoperi noutatea şi de a se încadra în mediul urban, pierde valorile morale pe care le avea în timpul vieţii sale în sat.
În scrierile sale Proust urmăreşte şi comportamentul oamenilor în contact cu dragostea, acordînd o atenţie deosebită psihicului uman. Personajele sale, naive la început, urmează un traseu al degradării spirituale, confundînd iubirea platonică cu cea senzuală.
Marcel Proust, prozator şi eseist francez, marchează despărţirea dintre romanul european și formele tradiţionale. Îşi găseşte inspiraţia izolîndu-se şi meditînd asupra aspectelor esenţiale vieţii, dar mai ales asupra timpului, sub toate formele sale.
„Sfîrşitul geloziei şi alte povestiri” aduce idei sintetizate, momente ale vieţii surprinse în puţine pagini, file presărate cu esenţă literară şi influenţe filosofice. Scrierile lui Marcel Proust atrag prin subiectele comune, tratate într-o manieră diferită.
Adaugă un comentariu