Nu mai avem decît versuri
Navighează pe-o pagină de carte 20 noiembrie 2016 Niciun comentariu la Nu mai avem decît versuri 19De la „Moscova nu crede în lacrimi”, filmul lui Vladimir Menșov, realizat în 1980, Cristina Hermeziu a găsit, în căutarea sa prin lume, încă un loc neîncrezător în durere pe care l-a făcut cunoscut tuturor. Stabilită la Paris, jurnalista născută în România a reușit prin „Parisul nu crede în lacrimi” să arate că scrisul poate să evadeze din lumea gazetăriei și să se așeze uneori în versuri scurte, între două coperți.
Odată ce ajungi să citești poemele jurnalistei, crezi, în primă fază, că ai în mîini o carte ușoară, cu versuri care te lasă să respiri și care par să-ți ușureze starea de-a fi, încercînd să respire ele și pentru tine. Seria titlurilor numerotate care poartă după ele „cea mai frumoasă zi” te-atrage , îți izbește ochii de pagină și-ți spune că știi ce se-ntîmplă cînd „te întorci/ în singurul punct/ care mai există// pe cîmpul orb/ al lumii// și spui// ok. și acum?”.
Poemele nu sînt așezate în volum urmînd o structură, temele lor alternînd haotic. Poemele te poartă prin tot felul de stări și te fac să crezi că nu ești singurul nebun care vrea să adreseze lumii întrebări la care știe deja că n-o să primească niciodată răspuns. Cristina Hermeziu scrie despre iubire, despre intensitatea emoțiilor, care îți curentează firea la vederea primelor cuvinte și scrie chiar și despre scrisul în sine – despre durerea cuvîntului scos la iveală dintr-un haos al minții. „To do list”-ul jurnalistei îți „dezosează/ pînă la/ măduvă” tot ce-ai vrut vreodată să faci și, asemeni tuturor celor care s-au confruntat cu greutatea dorinței de-a scrie, găsește un îndemn pe care-l dă mai departe și celorlalți – „scormonește/ cu unghiile/ pînă la/ rădăcina sîngelui// și/ scrie”.
Parisul Cristinei Hermeziu se transformă într-o realitate care te tulbură și care mușcă apăsat din fiecare idee romantică pe care-ai fi avut-o. Cu Parisul în aer, pe pleoape, pe mîini și în inimă, trăitul pare să fie îngreunat și dramele lumii actuale par să se resimtă cu o putere greu de imaginat de la distanță. Înveți prin poezie despre tine, despre scriitoare și despre iluzia romantismului care n-o să mai poată fi, după lectură, ce-a fost înainte – „Parisul/ nu mai are/ curcubeie/ de pus pe facebook// cineva a înmuiat/ ștampila/ în bălțile de sînge/ și a scris/ pe cerul/ alb/ je suis charlie.”
Adaugă un comentariu