Numărul perfecțiunii
Navighează pe-o pagină de carte 28 martie 2012 Niciun comentariu la Numărul perfecțiunii 9„Ce au în comun minunatul aranjament al petalelor unui trandafir roșu, faimoasa pictură al lui Salvador Dali, «Cina cea de taină», splendidele cochilii spiralate ale moluștelor și înmulțirea iepurilor?” Mario Livio răspunde la această întrebare printr-un numar: 1,61803398…, sau „secțiunea de aur” după cum e mai popular cunoscut phi.
Descoperit încă de pe vremea lui Euclid, se crede că acest număr apare în foarte multe locuri, de la construcția piramidelor, la picturile lui Da Vinci, sonatele lui Mozart, forma galaxiei, sau chiar comportamentul de la Bursă.
„Secțiunea de aur” spune povestea „celui mai irațional număr irațional”, făcînd popasuri prin artă, filosofie, fizică și matematică, completate cu multe citate și date istorice, în care autorul amintește cititorului că, deși ar fi romantic să credem că numărul se găsește accidental în fiecare din cazuri, el a fost de multe ori forțat de mîna omului, dînd cîteva exemple de ambiguități și interpretări greșite. Cartea este ușor de citit, asta dacă nu ai chiulit la orele de matematică din liceu, și încă mai poți face diferența între un triunghi isoscel și unul echilateral, sau să știi că atunci cînd treci un număr dintr-o parte în cealaltă a lui egal, acesta își schimbă semnul.
Parcurgînd paginile cărții lui Mario Livio, tot mai multe întrebări țin să apară. De exemplu, se poate ca în cazul unui artist ce nu l-a incorporat pe phi intenționat în creațiile sale, apreciate pozitiv de către critici, să fie conectat cumva la acest număr? Sau ne putem încrede în phi ca fiind existența unei realități obiective, or este doar o creație omenească a ceea ce noi percepem drept real? În orice caz, „Secțiunea de aur” ne prezintă o lume în care găsim știința numerelor pretutindeni, lume analizată mai îndeaproape și în ultimul capitol intitulat sugestiv „Este Dumnezeu matematician?”.
***
Pentru a înțelege cum arată această secțiune, propun un exercițiu practic. Privește atent lungimea și lățimea ziarului pe care probabil că acum îl ții în mînă și încearcă să-l îndoi cît mai bine în două, observînd iarăși lungimea și lățimea. Raportul dintre cele două mărimi reprezintă numărul phi, al cărui valoare este considerată a fi drept cea mai plăcută proporție existentă.
Adaugă un comentariu