Oglinzile întoarse ale orientului
Navighează pe-o pagină de carte 19 noiembrie 2012 Niciun comentariu la Oglinzile întoarse ale orientului 2
Ca o mînă de condimente cu gust de foc de pe tarabele piețelor turcești, romanele lui Orhan Pamuk respiră același aer nemuritor, aprins și colorat cu care sînt suflate poveștile Șeherezadei. „Fortăreața albă” e departe, totuși, de-a fi una din cele o mie și una de adevăruri uitate cu noaptea.
Tînărul european îi înrădăcinează turcului credințele proprii, din astronomie, chimie, fizică și, mai ales, din suflet.
Tăios, ornamentat numai atunci cînd vorbește de arabescurile unui Istanbul luminos din secolul al XVII-lea, Pamuk contruiește povestea unui italian prins în strînsorile Imperiului Otoman în timpul călătoriei sale pe mare de la Veneția la Napoli. Un occidental școlit, în spirit paideic, în mai toate științele și-n subtilitățile filosofiei europene, tînărul e luat prizonier și înfățișat Padișahului, copilul de șapte ani care ocupa, pe-atunci, tronul tărîmurilor turcești. Fără paranteze istorice evidente, autorul coase prin fibra întîmplărilor un soi de documentar despre „temnițele scîrnave” ale sultanului și contrastul lor cu preaplinul grădinilor Pașei și-a baldachinelor perlate de deasupra paturilor în care ajunge, pînă la urmă, să doarmă. Cîștigînd încrederea conducătorului prin cunoștințele care-i par acestuia mai degrabă vrăji decît lecții smulse din atlasuri, italianul ajunge slugă în grija Învățătorului, Hogea. Iar centrul de greutate al poveștii se mută pe metamorfoza celor doi. Tînărul european îi înrădăcinează turcului credințele proprii, din astronomie, chimie, fizică și, mai ales, din suflet.
Cei doi devin alter ego unul pentru celălalt, se occidentalizează și se orientalizează deopotrivă, iar transferul de identitate e pus în scenă pe șoptite, printre lupte de cucerire și urgiile dureroase ale ciumei. „Am ajuns să fiu ca tine”, răsună spaima lui Hogea, lăsînd cititorului pe masă, la vedere, cheia de lectură. Istanbulul lui Pamuk își lasă personajele să iubească, să viseze la arme colosale împotriva dușmanilor și să se risipească. Romanul e unul dintre acele scrieri pe care le poți citi chiar dacă știi cum se încheie. Încrengăturile poveștii, dialogul simplu, onest și cadența de jurnal te fac să uiți și să-l înveți din nou, ca pe-o poezie încîlcită, sălbatică despre cetatea în care se-ntîlnesc și se preschimbă estul și vestul.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu