Păpuși de contrabandă
Navighează pe-o pagină de carte 17 decembrie 2011 Niciun comentariu la Păpuși de contrabandă 9Imediat după căderea regimurilor comuniste, prin anii ’89-’91, în țări precum Serbia sau Bosnia-Herțegovina, existau niște piețe „speciale”. Pe tarabe erau expuse altfel de mere, nu din acelea culese din livezi, ci de pe străzile orașelor sărăcite.
Mere care nu trebuiau să fie nici dulci, nici roșii, ci mari și ferme sau, dimpotrivă, mici și jucăușe, depinde de cererea „clientului”. Fructele acestea cu care șarpele a înșelat-o pe Eva, trebuiau acum să înșele bărbații dispuși să plătească mult pentru a se juca cu ele. Clienții erau flămînzi după fragezimea unor femei traficate. Căci da, asta se întîmpla de fapt în piețele acelea „speciale”, se vindeau femei. Se vindeau „păpuși rusești”, rujate, fardate, îmbrăcate în haine sclipicioase și cu zîmbete chinuite tatuate pe chip.
„Sînt acolo locuri care seamănă cu niște închisori, unde sute de femei tinere sînt ținute pînă cînd sînt vîndute. Acolo sînt supuse fetele. Acolo sînt instruite. Acele locuri sînt un infern” – asta spunea Oleksander Mazur, polițist ucrainian care avea misiunea de a sparge ușile bordelurilor și de a salva femei traficate.
Victor Malarek adună într-un volum o anchetă consistentă efectuată pe aceste pămînturi pîngărite de ofrandele aduse de „natașele” ingenue. Aparițiile sale incognito chiar în mijlocul cuiburilor de traficanți par desprinse dintr-un film polițist și aștepți ca la sfîrșitul capitolului să apară un rînd în care să scrie: „toate faptele prezentate în acest capitol sînt invenții ale autorului”. Rețele întregi de mafie a traficului de femei sînt demascate și din ce în ce mai multe femei hotărăsc să vorbească despre experiențele lor. Declarațiile acestora sînt strecurate pe alocuri în paginile cărții și apar ca fragmente dintr-o realitate care la vremea aceea se voia a fi negată pînă și de victimele acesteia.
„Păpușile rusești” sînt de orice naționalitate. Pot fi poloneze, sau, la fel de bine, românce. Pentru clienți toate sînt însă „Natașa”. „Imbecilii aceștia obișnuiau să intre în salon și, cu un rînjet stupid pe față, să ne strige «Natașa!», de parcă am fi fost vreo păpușă rusească. Iar noi trebuia să zîmbim și să ne grăbim spre ei. Natașa era coșmarul meu”. Și al tuturor femeilor despre al căror destin cartea vorbește.
Cristina BABII
Adaugă un comentariu