Particulele geniului
Navighează pe-o pagină de carte 12 ianuarie 2014 Niciun comentariu la Particulele geniului 8În paginile lui Lawrence M. Krauss din „Omul Cuantic” facem cunoștință cu două lumi. Prima este un peisaj al gîndirii lui Richard Feynman, cartea de față prezentîndu-se ca o biografie a acestuia, iar cea de-a doua reprezintă magia nelimitată a fizicii. Chiar din primele pagini autorul ne prezintă modul în care o rază de lumină se înclină de fiecare dată atunci cînd intră într-o piscină cu apă. Desigur, unghiul la care se îndoaie raza poate fi calculat cu ușurință, însă autorul ne provoacă și ne prezintă o teorie conform căreia Universul e structurat în așa fel încît respectiva rază de lumină să știe dinainte cum să-și scurteze timpul în care călătorește prin mediul dens al apei.
Totodată, avînd în vedere că în peste jumătate dintre paginile biografiei accentul este pus pe fizică, jargonul tehnic poate cu ușurință să-i pună în dificultate pe cititori. Aceștia pot să treacă peste aproape un capitol întreg dacă nu au un set de cunoștințe despre fizica particulelor. Iar în alte cazuri, Krauss, care l-a cunoscut pe Feynman amîndoi fiind fizicieni dă impresia în carte că s-a ținut prea aproape de subiectul său. Autorul presupune că știm deja unele informații despre fizician și ne prinde în niște povești despre relația lui Feynmann cu barurile de striptease, care sînt uitate pe drum fără să ne fie oferită o concluzie sau o imagine de ansamblu.
Deși există o porție bună de fizică cuantică, apucăm să facem cunoștință cu un geniu nonconformist care încearcă să înțeleagă relația între cei mai mici și cei mai mari actori ai Universului, în 1965 fiindu-i decernat Premiul Nobel pentru cercetările sale în electrodinamica cuantică. Mai exact, acesta este recunoscut în lumea fizicii pentru că a făcut ordine în „brambureala” teoriilor matematice care se formaseră la un moment dat. De asemenea, mai aflăm și că Feynman este unul dintre părinții nanotehnologiei, care încă din 1959 explica cum în viitor cantități mari de informații vor putea fi codificate într-un spațiu cît mai mic și cum mașinăriile vor deveni din ce în ce mai mărunte și mai compacte.
Chiar dacă „Omul cuantic” nu-i o carte accesibilă pentru oricine, iar în unele pasaje Krauss poate suna un pic prea profetic, scopul din spatele acestei cărți este cercetarea, prezentînd în prim-plan o imagine consistentă a omului de știință care a fost Richard Feynman.
Iulian BÎRZOI
Adaugă un comentariu