„pot să stau lîngă Dumnezeu?”
Navighează pe-o pagină de carte 30 mai 2017 1 comentariu la „pot să stau lîngă Dumnezeu?” 112
Citeam „Jurnal scoțian” înainte să se materializeze și să ia forma unei cărți. N-a fost la fel însă să citesc micile proze ordonate firesc, după cum Ioan-Florin Florescu afirmă singur într-o precizare, la începutul volumului, că sînt „ușor revizuite și renunță uneori la ordinea lor cronologică, în favoarea unei structuri mai potrivite unei cărți”.
Scrise după ce s-a mutat în Scoția împreună cu familia, în vara lui 2011, textele fabulosului personaj în care pare să se tot transforme Ioan-Florin Florescu sînt duioase, umane și pline de o lejeritate care, chiar dacă nu te găsește într-un alt colț al lumii străin de țară, te face să simți că ți-e dor de casă și că ai vrea să te teleportezi într-o seară de iarnă, undeva în casa bunicii, la gura sobei, chiar înainte să dai pagina. Ziarist, cercetător și preot, autorul scrie simplu despre cîteva întorsături alese ale vieții, pe care i-a fost dat să le trăiască. Fără emfaza marelui scriitor încifrat și fără să pară că așteaptă vreo apreciere la schimb, el reușește să transforme scurtele povestiri mai curînd în sfaturi, vorbe sau pilde scurte, pe care ți le-ar spune la un pahar de vorbă un preot nonconformist. Îl recunoști pe părintele sincer, blînd, ironic și miștocar cînd e cazul, de pe blog și parcă, înainte să se termine cartea, ai vrea să dai o fugă la Biserică, în speranța c-o să întîlnești și tu un asemenea om.
Dacă nu l-ai mai citit pe Ioan-Florin Florescu înainte, de-acum e o obligație. „În mijlocul raiului sînt o prispă de lemn și un difuzor vechi agățat într-un cui la intrarea în bucătăria de vară. La 12 fără 10 se transmite buletinul hidrologic.” Înainte să te-ntîlnești cu el acolo însă trebuie să știi că n-ai să te aștepți să dai peste un asemenea personaj, în care par să-și fi găsit loc cele mai excentrice și totodată simple și pure caracteristici ale unui om – n-ai să dai peste nimic șocant sau peste vreun lucru care-o să-ți pricinuiască tristețe – ci doar peste o aproape ireală punere la un loc ale unor calități ascunse de modestie, care or să-ți mai redea speranța în umanitate.
„Jurnal scoțian” e un fel de medicament pentru suflet, o carte cu pagini de pus pe răni deschise de îndoieli și un soi de călăuză a celor care, departe de casă, poate nu și-au închipuit că mai există cineva asemeni lor, care caută prin cuvînt, fără să aștepte să fie căutat.
Un comentariu
Admitere, admitere, admitere!