Povești de viață deghizate în depresii

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Povești de viață deghizate în depresii 8
Cîteva lucruri despre tine

Mintea umană are o forță ex­tra­or­di­na­ră de a se vindeca singură și totodată de a se închide și de a-și crea episoade dramati­ce care se transformă în depresii fără ieșire. Damian, personajul în jurul căruia se în­vîrte acțiunea romanului „Cîteva lucruri despre tine”, își pune în palmă și oferă de fi­ecare dată episoade tragice din viața sa în fața unui doctor imaginar. Pe fondul re­la­ției sale deficitare din copilărie cu tatăl său, a­cesta derulează în fața ochilor frustrări și de­cepții care îl aduc în pragul unei depresii de care nu poate scăpa nici la zeci de ani dis­tanță. Principala problemă care pare să-i acapareze mintea în mod constant este în­do­iala care îl macină atunci cînd vine vor­ba despre adevăratul tată. Acesta este ne­si­gur că cel care i-a influențat cursul vieții făcîndu-l să deteste și să nu respecte fe­me­i­le, ar fi tatăl său biologic, făcînd analogie cu predispoziția mamei sale pentru bărbați mai tineri, episod care a coincis cu o a­ven­tu­ră a acesteia cu un elev de liceu, chiar î­na­inte de a veni el pe lume. Pentru că pre­su­pusul tată a murit chiar la cîteva luni du­pă aventură, acesta nu are cum să probeze pre­supunerea sa, ci doar poate să accepte ceea ce i se oferă.

Totuși, îndoiala i se risipește atunci cînd asociază modul de a trata femeile, le­gă­tu­ri­le fără consistență pe care acesta le are sau lip­sa sentimentelor care ar trebui să existe într-o relație.

De asemenea, realizează că în mod in­con­știent merge pe aceleași tipare stabilite de tatăl său și că viețile lor par pînă la un mo­ment că respectă un soi de ciclicitate. „Cred că nu exagerez cu nimic cînd afirm că, dacă taică-miu m-a învățat cu adevărat ce­va, asta a fost cum să disprețuiesc fe­me­i­le. Nu cum să le iubesc, nu cum să le u­răsc, nici măcar cum să le ocolesc, ci cum să mi se fîlfîie tot timpul de ele, cum să nu dau doi bani pe tot ce spun, pe tot ce gîndesc, pe ce vor ele de la viață. Să le caut com­pania ori de cîte ori mi se scoală, să mă că­răbănesc urgent după.” Confesiunile, stă­rile sufletești în care acesta se zbate îl fac să dea drumul expunerilor cu sinceritate și fă­ră să aștepte neapărat un răspuns verbal, ci fiind de ajuns sentimentul că dacă po­ves­tea ta e ascultată, și mintea poate să co­o­pereze mai bine pentru o eventuală vin­de­care.

Titlu: „Cîteva lucruri despre tine”
Autor: Florin Irimia
An: 2014
Editură: Polirom
Gen: Psihologie

Autor:

Mădălina OLARIU

Secretar general de redacție Opinia studențească, student în anul I master la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top