Punk rock în proză
Navighează pe-o pagină de carte 26 octombrie 2016 Niciun comentariu la Punk rock în proză 6Amintirile lui Patti Smith n-o să ți se pară deloc neobișnuite dacă, în primă instanță, numele ei nu-ți spune nimic. Dacă-ncepi să citești fără s-o fi ascultat înainte, n-ai să reușești să înțelegi nimic și, cu siguranță, n-o să treci nici măcar de primele 50 de pagini. După ce-ai dat play melodiilor ei și, de ce nu, să le fi ascultat pe repeat deja, cuvintele din carte încep să se lege.
Cîntăreața americană, cunoscută ca o legendă a muzicii punk rock americane își leagă amintirile într-un ambalaj care poate fi caracterizat ca un mic ghid de supraviețuire al unei femei singure, căreia viața i-a luat persoanele pe care le-a iubit, dar căreia i-a dat alinarea (sau poate și alienarea) firii artistului declarat. Patti Smith nu-ți ascunde nimic. Te cară după ea în apartamentul ei unde viețuiește cu felinele preferate, te cară după ea în căutarea nebună a cafenelei și cafelei perfecte și nu te lasă în urmă nici atunci cînd începe să dialogheze, în sinea ei, cu statuile din parc sau cu alte obiecte fără viață, întîlnite întîmplător.
„Nu-i deloc ușor să scrii despre nimic” – așa începe și tot în jurul acestor cuvinte gravitează întreaga încercare a cîntăreței de-a-și lega strîns memoriile între coperți. E drept, inițial, scriitoarea îți dă impresia c-ai intrat, alături de ea, într-un fel de rutină continuă, pe care doar simplu fapt că-i newyorkeză o mai salvează, pe o pagină sau pe alta. Dar nu-i așa. Toate lucrurile simple, obișnuite, își găsesc locuri bine stabilite în zilele lui Patti, pe care le descrie pînă în cele mai mici detalii, făcîndu-te să crezi că-n alcătuirea lor intră și-o porție mare de magie. Călătoriile ei dese, mutatul dintr-un hotel în altul (toate fiind, parcă, asemănătoare) și locul păstrat cu sfințenie în colțul unei cafenele – toate sînt redate cu nostalgie, însoțite de fotografii alb-negru de la fața locului și explicate cu minuțiozitate.
Nostalgiei timpului petrecut cu prieteni precum William Burrough sau Paul Bowles i se adaugă și amintirea repetată, din capitol în capitol, a soțului său decedat, pe care cîntăreața nu pare să-l fi uitat vreo secundă.
Scenele din trecutul ei recent alternează cu cele de demult și teleportarea ta se întîmplă pe nesimțite. Ce-ai să simți, cu siguranță, însă, e intensitatea cu care cîntăreața e deprinsă să trăiască totul și să aprecieze fiecare clipă pe care-i este dat s-o trăiască, făcîndu-și toate micile plăceri, spunînd parcă mereu – „Vă iubesc, am șoptit eu către toate, către nimic”.
Adaugă un comentariu