Rusia poartă parfum de pantere
Navighează pe-o pagină de carte 12 iunie 2018 Niciun comentariu la Rusia poartă parfum de pantere 27Încă de la titlu, cel mai recent roman a lui Dan Alexe, „Pantere parfumate”, ridică întrebări la care cititorul nu poate răspunde decît prin lectură, și poate nici atunci, pentru că romanul este ca o păpușă matryoska, care dezvăluie diferite planuri, de la erotism, pînă la aventură. În primă instanță, cartea pare a fi un simplu jurnal de călătorie, căci cei doi protagoniști reproduc drumul parcurs de Alexandru Dumas, scriitorul francez descriind pe îndelete pitorescul Rusiei, cu mențiunea că în locul peniței își propune să dobândească notorietate și bani prin intermediul camerei de filmat care să ilustreze acest traseu.
Dan Alexe a creat un roman ca un film, un roman care îl obligă pe cititor să-și vizualizeze lectura, descriind în detaliu pînă și episoadele erotice dintre protagonist și Eva, femeia care îl va însoți în călătoria despre care crede el că-i va aduce succes și bani. Sînt ascunse în carte, așa cum și autorul a spus, secvențe din propria-i viață pe care le-a „condimentat” în așa fel încît lectura să fie mai ușor de digerat. Însă detaliile care țin de realitate sînt bine puse la punct, autorul căutînd să nu înșele realul, oferind astfel nu doar date exacte, ci și calculînd fără greșeală timpul în care parcurge drumul de la o prăvălie la alta sau în care un tren ajunge de la o destinație la alta.
Pe parcursul acestei călătorii, protagonistul își are mai mereu aproape iubita, pe Eva, o tînără pe care o întîlnise și cu care „coresponda” pe Facebook. Deși vrea să păstreze romantismul vremurilor de mult apuse, Dan Alexe înlocuiește scrisorile cu mesajele pe Facebook, mulîndu-și astfel scriitura pe societatea actuală, făcînd-o plauzibilă pentru tinerii care poate n-au folosit niciodată epistolele. Despre relația cu această Eva, în afară de diferența considerabilă de vîrstă, cititorul nu cunoaște prea multe detalii pînă la plecarea lor în Rusia. Cu excepția cîtorva întâlniri vizuale, prin video chat sau fizice, extrem de erotice, pare că între cei doi nu se poate întîmpla nimic. Așadar, întrebarea care va pluti deasupra întregii lecturi va rămîne: insolitul cuplu care trăiește în jurul sexului, fanteziilor și perversiunilor se poate menține la fel de viu dincolo de monotonia unei călătorii îndelungate și de multe ori austeră în lipsita de evenimente stepă rusă?
Dincolo de erotismul pe care Dan Alexe îl aduce în scenă, acesta folosește și detalii istorice sau chiar din propriile-i călătorii pentru a crea anumite secvențe ale cărții. Întâlnirea naratorului cu un fost președinte gruzin, Zviad Gamsakhurdia, aflat în exil în Cecenia, surprinde o țară care pare specifică est europenilor, o țară în care cetățenii par că vor să înlăture prezentul și să aducă în prim plan măreția pe care o văd ei în antichitate.
Așadar, cartea va rămîne o lectură plăcută pentru multe „specii” de cititori, satisfăcîndu-i deopotrivă și pe cei pasionați de jurnalele de călătorie, și pe cei pasionați de istorie și geografie, cît și pe cei seduși de erotism.
Adaugă un comentariu