Sărut pe interzis

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Sărut pe interzis 2

De aproape o lună, coloratul co­­tidian „Libertatea” apare în fie­­care mar­ți la tarabe însoțit de o carte, un ro­man de dragoste, în ca­re pasiu­nea își schimbă des nu­anțele. Prima din seria po­veș­ti­lor reeditate de E­di­tura Litera a fost „Armance”, o­pe­ra cu care a de­bu­tat anonim în 18­27 Henrie-Ma­rie Beyle, cunoscut ul­te­rior cu pseudonimul de Sten­d­hal. Du­pă cum notează și autorul, vo­lumul integrează „cîteva scene din­tr-un salon parizian” astfel încît să surprin­dă atmosfera anilor Res­ta­u­ra­ți­ei franceze.

Octave de Malivert și Ar­man­­ce de Zohiloff sînt cuplul pe ca­­re l-au unit diferențele sociale. Des­­­pre el se știe că este bogat, cu o fa­mi­lie a cărei tradiție îl ține cu capul su­s, stîrnind admirația tuturor. Ră­dă­cinile ei, în schimb, nu sînt atît de apreciate în saloanele pariziene. Fă­ră familie, deoarece și-o pierduse în timpul războielor napolioniene, Ar­mance este o tînără luată de milă, sub protecția unei doamnei faimoase, ca­re-i face intrarea în societatea fa­dă a Franței din secolul al XIX-lea. A­ici, în spatele măștilor de eleganță și beautitudine, se întîlnesc cei doi. Du­pă un timp, sînt deja cei mai buni pri­eteni care se caută pentru măr­tu­ri­si­re­a celor mai intime gînduri. De al­t­fel, așa începe suferința. Deși ad­mi­te și-i este urîtă lumea falsă din jur, domnișoarele care mai degrabă i se o­feră ca jertfă, decît să se lase cu­ce­ri­te precum o aventură interzisă, la in­sistențele familiei, Octave de­vi­ne un împătimit al acestei minciuni în­con­jurătoare. Armance însă nu se o­­pune. Ea îl așteaptă, plînge în ta­i­nă, ba chiar îl alungă cînd simte că a­pro­pierea dintre ei riscă să tre­zeas­că un vulcan.

Pe seama acestor idei, am pu­tea spune că „Armance” este un clișeu cu iz de telenovelă, în care cei mai bu­ni prieteni se îndrăgostesc fără să re­cu­noască și pe urmă se rănesc cu con­fidențe spuse în joacă. Însă, din­colo de aceste observații de su­pra­față este interesant de văzut teh­ni­ca cu care Stendhal își contu­rea­ză personajele. Una în care cele mai as­cunse gînduri provoacă violențe și o­moruri, împușcături în pădure la mi­ezul nopții, sau friguri din cauza in­diferenței cu care Armance îl tra­tează pe Octave.

Autor:

Iulia CIUHU

Șef de departament la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași, masterand la Facultatea de Istorie a UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top