Scenariul unei vieți în Balcani

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Scenariul unei vieți în Balcani 13
Scenariul unei vieți în Balcani

Publicată pentru prima oară la Belgrad, cu titlul „Moartea e un zvon neverificat”, car­tea lui Emir Kusturica și-a schimbat nu­me­le, între timp, trecînd de la afirmația ta­tă­lui său, Murat, la una dintre propriile sale în­trebări chinuitoare. Aplecîndu-se, pentru în­ceput, spre o definire a uitării, regizorul sîrb ajunge singur la certitudinea că „cu cît te grăbești mai tare să uiți ce ți-a căzut în cap și cu cît te zorești mai mult să reformulezi fai­moasa întrebare la persoana întîi singular Dar eu unde sunt în toată povestea asta?, cu atît ești mai cîștigat”.

Singura modalitate prin care poți de­ve­ni cititorul ideal al cărții lui Kusturica, este a­ceea de a-i accepta, chiar din primă in­stan­ță, talentul de regizor. Departe de autobio­gra­fia clasică, în care autorul pare să scape, în­tîmplător, și zeci de pagini despre re­a­li­ză­rile sale, „Unde sunt eu în toată povestea asta?” este sinteza unui jurnal al trăirilor și-al întîmplărilor care au transformat omul din spatele meseriilor.

Consemnate într-un șir cronologic, copilăria, adolescența și ti­ne­rețea sa par să cur­gă firesc, printr-un filtru al subiec­ti­vi­tății, și să urmeze un curs auten­tic, reușind să te pună în fața unor lucruri pe care reali­ze­zi că parcă le-ai trăit și tu.

Presărată cu savoarea elementelor balcanice, ironică și realistă pînă-n măduva fi­e­cărui cuvînt, cartea lui Emir Kusturica tre­ce prin momente-cheie ale istoriei, precum zborul lui Iuri Gagarin în spațiu, tra­ge­dia destrămării Iugoslaviei sau cel al ră­z­boiului din Bosnia-Herțegovina. Asemeni unui film, autobiografia sa trebuie în­țe­lea­să vizual și personajele sale puțin grotești, cu sentimente pe măsură, trebuie să te facă doar să le apreciezi construcția, dinamismul și energia de care dau dovadă.

Un scenariu detaliat, o armă împotriva uitării sau un „simplu document despre viața mea”, pentru că „n-ar fi bine ca tot ce mi-a zbuciumat sufletul să rămînă pentru tot­deauna inaccesibil, după plecarea mea în călătoria fără de sfîrșit”, cartea regizorului sîrb te aruncă în mijlocul vieții unui ar­tist din inima Serbiei, căruia cinema­to­grafia și literatura par să fie doar laturi ale artei care i s-au cuvenit, scăldate, înainte de scoaterea lor în lume, într-o nebunie bal­canică.

Autor:

Aryna Creangă

Redactor-șef la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Tehnici de producție editorială în presa scrisă, multimedia și audiovizual, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top